Unable to enter u-boot while pressing any key

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Unable to enter u-boot while pressing any key

Jump to solution
74 Views
kenizgandhi
Contributor III

I am using i.mx8mp evk board. While booting from emmc, when i press any key within 2 seconds to stop auto-boot it is not happening. When after booting is completed, when I press anything after uboot it is not taking any input. Even this booting is not right, please check and give step by step detailed suggestion since I am a beginner how to do it? I tried twice but it is not recognising any input. Yesterday I tried to boot from sd card too but faced the same problem.

OUtput:

 

Welcome to minicom 2.7.1

OPTIONS: I18n
Compiled on Dec 23 2019, 02:06:26.
Port /dev/ttyUSB2, 03:18:21

Press CTRL-A Z for help on special keys


U-Boot SPL 2020.04-5.10.9-1.0.0+gad7b74b415 (Mar 05 2021 - 07:05:56 +0000)
DDRINFO: start DRAM init
DDRINFO: DRAM rate 4000MTS
DDRINFO:ddrphy calibration done
DDRINFO: ddrmix config done
Normal Boot
Trying to boot from BOOTROM
image offset 0x8000, pagesize 0x200, ivt offset 0x0
NOTICE: BL31: v2.4(release):lf-5.10.y-1.0.0-rc2-1-gba76d337e
NOTICE: BL31: Built : 08:27:48, Mar 1 2021


U-Boot 2020.04-5.10.9-1.0.0+gad7b74b415 (Mar 05 2021 - 07:05:56 +0000)

CPU: i.MX8MP[8] rev1.1 1800 MHz (running at 1200 MHz)
CPU: Commercial temperature grade (0C to 95C) at 25C
Reset cause: POR
Model: NXP i.MX8MPlus LPDDR4 EVK board
DRAM: 6 GiB
TCPC: Vendor ID [0x1fc9], Product ID [0x5110], Addr [I2C2 0x50]
SNK.Power3.0 on CC2
tcpc_pd_receive_message: Polling ALERT register, TCPC_ALERT_RX_STATUS bit failed, ret = -62
Power supply on USB2
TCPC: Vendor ID [0x1fc9], Product ID [0x5110], Addr [I2C1 0x50]
MMC: FSL_SDHC: 1, FSL_SDHC: 2
Loading Environment from MMC... Run CMD11 1.8V switch
*** Warning - bad CRC, using default environment

[*]-Video Link 0Can't find cec device id=0x3c
fail to probe panel device adv7535@3d
fail to get display timings
probe video device failed, ret -19

[0] lcd-controller@32e80000, video
[1] mipi_dsi@32e60000, video_bridge
[2] adv7535@3d, panel
Can't find cec device id=0x3c
fail to probe panel device adv7535@3d
fail to get display timings
probe video device failed, ret -19
In: serial
Out: serial
Err: serial

BuildInfo:
- ATF ba76d33
- U-Boot 2020.04-5.10.9-1.0.0+gad7b74b415

Run CMD11 1.8V switch
switch to partitions #0, OK
mmc1 is current device
flash target is MMC:1
Run CMD11 1.8V switch
Net:
Warning: ethernet@30be0000 using MAC address from ROM

Warning: ethernet@30bf0000 using MAC address from ROM
eth0: ethernet@30be0000, eth1: ethernet@30bf0000 [PRIME]
Fastboot: Normal
Normal Boot
Hit any key to stop autoboot: 0
Run CMD11 1.8V switch
switch to partitions #0, OK
mmc1 is current device
Run CMD11 1.8V switch
Booting from net ...
ethernet@30bf0000 Waiting for PHY auto negotiation to complete.................
U-Boot SPL 2020.04-5.10.9-1.0.0+gad7b74b415 (Mar 05 2021 - 07:05:56 +0000)
DDRINFO: start DRAM init
DDRINFO: DRAM rate 4000MTS
DDRINFO:ddrphy calibration done
DDRINFO: ddrmix config done
Normal Boot
Trying to boot from BOOTROM
image offset 0x8000, pagesize 0x200, ivt offset 0x0
NOTICE: BL31: v2.4(release):lf-5.10.y-1.0.0-rc2-1-gba76d337e
NOTICE: BL31: Built : 08:27:48, Mar 1 2021


U-Boot 2020.04-5.10.9-1.0.0+gad7b74b415 (Mar 05 2021 - 07:05:56 +0000)

CPU: i.MX8MP[8] rev1.1 1800 MHz (running at 1200 MHz)
CPU: Commercial temperature grade (0C to 95C) at 25C
Reset cause: POR
Model: NXP i.MX8MPlus LPDDR4 EVK board
DRAM: 6 GiB
TCPC: Vendor ID [0x1fc9], Product ID [0x5110], Addr [I2C2 0x50]
Power supply on USB2
TCPC: Vendor ID [0x1fc9], Product ID [0x5110], Addr [I2C1 0x50]
MMC: FSL_SDHC: 1, FSL_SDHC: 2
Loading Environment from MMC... Run CMD11 1.8V switch
*** Warning - bad CRC, using default environment

[*]-Video Link 0Can't find cec device id=0x3c
fail to probe panel device adv7535@3d
fail to get display timings
probe video device failed, ret -19

[0] lcd-controller@32e80000, video
[1] mipi_dsi@32e60000, video_bridge
[2] adv7535@3d, panel
Can't find cec device id=0x3c
fail to probe panel device adv7535@3d
fail to get display timings
probe video device failed, ret -19
In: serial
Out: serial
Err: serial

BuildInfo:
- ATF ba76d33
- U-Boot 2020.04-5.10.9-1.0.0+gad7b74b415

Run CMD11 1.8V switch
switch to partitions #0, OK
mmc1 is current device
flash target is MMC:1
Run CMD11 1.8V switch
Net:
Warning: ethernet@30be0000 using MAC address from ROM

Warning: ethernet@30bf0000 using MAC address from ROM
eth0: ethernet@30be0000, eth1: ethernet@30bf0000 [PRIME]
Fastboot: Normal
Normal Boot
Hit any key to stop autoboot: 0
Run CMD11 1.8V switch
switch to partitions #0, OK
mmc1 is current device
Run CMD11 1.8V switch
Booting from net ...
ethernet@30bf0000 Waiting for PHY auto negotiation to complete........
U-Boot SPL 2020.04-5.10.9-1.0.0+gad7b74b415 (Mar 05 2021 - 07:05:56 +0000)
DDRINFO: start DRAM init
DDRINFO: DRAM rate 4000MTS
DDRINFO:ddrphy calibration done
DDRINFO: ddrmix config done
Normal Boot
Trying to boot from BOOTROM
image offset 0x8000, pagesize 0x200, ivt offset 0x0
NOTICE: BL31: v2.4(release):lf-5.10.y-1.0.0-rc2-1-gba76d337e
NOTICE: BL31: Built : 08:27:48, Mar 1 2021


U-Boot 2020.04-5.10.9-1.0.0+gad7b74b415 (Mar 05 2021 - 07:05:56 +0000)

CPU: i.MX8MP[8] rev1.1 1800 MHz (running at 1200 MHz)
CPU: Commercial temperature grade (0C to 95C) at 25C
Reset cause: POR
Model: NXP i.MX8MPlus LPDDR4 EVK board
DRAM: 6 GiB
TCPC: Vendor ID [0x1fc9], Product ID [0x5110], Addr [I2C2 0x50]
Power supply on USB2
TCPC: Vendor ID [0x1fc9], Product ID [0x5110], Addr [I2C1 0x50]
MMC: FSL_SDHC: 1, FSL_SDHC: 2
Loading Environment from MMC... Run CMD11 1.8V switch
*** Warning - bad CRC, using default environment

[*]-Video Link 0Can't find cec device id=0x3c
fail to probe panel device adv7535@3d
fail to get display timings
probe video device failed, ret -19

[0] lcd-controller@32e80000, video
[1] mipi_dsi@32e60000, video_bridge
[2] adv7535@3d, panel
Can't find cec device id=0x3c
fail to probe panel device adv7535@3d
fail to get display timings
probe video device failed, ret -19
In: serial
Out: serial
Err: serial

BuildInfo:
- ATF ba76d33
- U-Boot 2020.04-5.10.9-1.0.0+gad7b74b415

Run CMD11 1.8V switch
switch to partitions #0, OK
mmc1 is current device
flash target is MMC:1
Run CMD11 1.8V switch
Net:
Warning: ethernet@30be0000 using MAC address from ROM

Warning: ethernet@30bf0000 using MAC address from ROM
eth0: ethernet@30be0000, eth1: ethernet@30bf0000 [PRIME]
Fastboot: Normal
Normal Boot
Hit any key to stop autoboot: 0
Run CMD11 1.8V switch
switch to partitions #0, OK
mmc1 is current device
Run CMD11 1.8V switch
Booting from net ...
ethernet@30bf0000 Waiting for PHY auto negotiation to complete......................................... TIMEOUT !
phy_startup() failed: -110FAILED: -110ethernet@30be0000 Waiting for PHY auto negotiation to complete......................................... TIMEOUT !
Could not initialize PHY ethernet@30be0000
BOOTP broadcast 1
BOOTP broadcast 2
BOOTP broadcast 3
BOOTP broadcast 4
BOOTP broadcast 5
BOOTP broadcast 6
BOOTP broadcast 7
BOOTP broadcast 8
BOOTP broadcast 9
BOOTP broadcast 10
BOOTP broadcast 11
BOOTP broadcast 12
BOOTP broadcast 13
BOOTP broadcast 14
BOOTP broadcast 15
BOOTP broadcast 16
BOOTP broadcast 17

Retry time exceeded; starting again
ethernet@30be0000 Waiting for PHY auto negotiation to complete......................................... TIMEOUT !
Could not initialize PHY ethernet@30be0000
BOOTP broadcast 1
BOOTP broadcast 2
BOOTP broadcast 3
BOOTP broadcast 4
BOOTP broadcast 5
BOOTP broadcast 6
BOOTP broadcast 7
BOOTP broadcast 8
BOOTP broadcast 9
BOOTP broadcast 10
BOOTP broadcast 11
BOOTP broadcast 12
BOOTP broadcast 13
BOOTP broadcast 14
BOOTP broadcast 15
BOOTP broadcast 16
BOOTP broadcast 17

Retry time exceeded; starting again
WARN: Cannot load the DT

Tags (3)
0 Kudos
1 Solution
49 Views
nxf46838
NXP TechSupport
NXP TechSupport

Hello,

Well there is not much of a step by step guide I can give, I tried on my side with default image and it stops well at uboot, I can even log in Linux properly after it finish booting.

I'll recommend checking that the cable used for debug connection is correct and the cable have no damage.

Also, checking that minicom have the correct configuration.

What I always do is when I see the first uboot messages, I press Enter key a couple of times so I don't miss the countdown, and that’s it.

Just for the record I use a windows host PC and use tera term for the serial connection.

For a guide on how to get started with the i.MX8MP EVK you may take a look here:
https://www.nxp.com/document/guide/get-started-with-the-i-mx-8m-plus-evk:GS-iMX-8M-Plus-EVK

Best regards,
Aldo.

View solution in original post

0 Kudos
1 Reply
50 Views
nxf46838
NXP TechSupport
NXP TechSupport

Hello,

Well there is not much of a step by step guide I can give, I tried on my side with default image and it stops well at uboot, I can even log in Linux properly after it finish booting.

I'll recommend checking that the cable used for debug connection is correct and the cable have no damage.

Also, checking that minicom have the correct configuration.

What I always do is when I see the first uboot messages, I press Enter key a couple of times so I don't miss the countdown, and that’s it.

Just for the record I use a windows host PC and use tera term for the serial connection.

For a guide on how to get started with the i.MX8MP EVK you may take a look here:
https://www.nxp.com/document/guide/get-started-with-the-i-mx-8m-plus-evk:GS-iMX-8M-Plus-EVK

Best regards,
Aldo.

View solution in original post

0 Kudos