AnsweredAssumed Answered

native cs and gpio cs in spi - imx6

Question asked by Surendra Dhobale on Jan 9, 2018
Latest reply on Jan 9, 2018 by Surendra Dhobale

Hello,

         We are using four ecspi from imx6ul.When i used cs as gpio then everything works fine.

But when i used CS as native. It wont work.

 

Following configuration i have done for native CS in dts as,

 

&ecspi1 {
 fsl,spi-num-chipselects = <1>;
 cs-gpios = <0>;
 pinctrl-names = "default";
  pinctrl-0 = <&pinctrl_ecspi1 &pinctrl_spi_cs1>;
 status = "okay";

  spi1_max14830: max14830@0 {
                   compatible = "maxim,max14830";
                   reg = <0>;
                    mode = <0>;
                   clocks = <&clk10m>;
                   clock-names = "osc";
                     interrupt-parent = <&gpio4>;
                    interrupts = <10 IRQ_TYPE_EDGE_FALLING >;
                         gpio-controller;
                       #gpio-cells = <2>;
                   spi-max-frequency = <10000000>;
 };
};

 

Pin Mux

pinctrl_ecspi1: ecspi1grp {
   fsl,pins = <
    MX6UL_PAD_CSI_DATA04__ECSPI1_SCLK 0x10a0
    /* MX6UL_PAD_CSI_DATA05__ECSPI1_SS0 0x10b0 */
    /* MX6UL_PAD_CSI_DATA05__GPIO4_IO26 0x10a0 */
    MX6UL_PAD_CSI_DATA06__ECSPI1_MOSI 0x10a0
    MX6UL_PAD_CSI_DATA07__ECSPI1_MISO 0x10a0
    MX6UL_PAD_NAND_ALE__GPIO4_IO10  0x10a0
   >;
  };

 pinctrl_spi_cs1: spi_cs1 {
   fsl,pins = <
    MX6UL_PAD_CSI_DATA05__ECSPI1_SS0 0x10b0
   >;
  };

 

When I configure same interface with CS as gpio

cs-gpios = <&gpio4 26 GPIO_ACTIVE_LOW>;

 

It works fine.

 

Why it doesnot work with native cs?

I am using the Kernel 4.9 and spi-imx driver. Can you please help me in this issue.

 

 

Regards,

Surendra

Outcomes