SCFW Testing

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

SCFW Testing

Jump to solution
789 Views
vzeric
Contributor III

Greetings,

I am using iMX8QM MEK.
I have built flash.bin file using imx-mkimage running the command
make SOC=iMX8QM flash_scfw_test
I copied scfw_tests.bin and scfw_tcm.bin in imx-mkimage/iMX8QM which I got running
make qm R=B0 B=mek T=all
Also, I have copied mx8qmb0-ahab-container.img from firmaware/seco to imx-mkimage/iMX8QM
There is no problems during the build, but I cannnot flash the board using Universal Update Utility.
After runnning uuu -V -b emmc flash.bin process goes to 100% and stucks here forever. Also I am not sure how am I supposed to run SCFW test?

Best regards,
Vanja

0 Kudos
1 Solution
774 Views
BiyongSUN
NXP Employee
NXP Employee

Because flash board needs u-boot fastboot. The scfw test flash.bin has no u-boot. So you need a regular flash.bin as arg0 and scfw test flash.bin as arg1

uuu [-d -m -v] -b[run] <emmc|emmc_all|fat_write|nand|qspi|sd|sd_all|spl> arg...
Run Built-in scripts
emmc burn boot loader to eMMC boot partition
arg0: _flash.bin bootloader
arg1: _image[Optional] image burn to emmc, default is the same as bootloader

View solution in original post

10 Replies
668 Views
vzeric
Contributor III

New problem that I am facing, but I am not sure that's my mistake:
When I try to build SCFW Tests with option T=all, I am getting error that m_text sector is overflowed by 2000+ bytes

Edit:

region `m_text' overflowed by 2752 bytes

0 Kudos
622 Views
BiyongSUN
NXP Employee
NXP Employee

It is not your problem.

option all is too big. 

714 Views
vzeric
Contributor III

Hi, me again. I managed to write the image to the emmc and I have enabled SCU Debug Monitor, and I built "dsc" test for now, but when I run the board everything looks good, but I cannot see the output of the "dsc" test. Am I supposed to run ti somehow or it should be run automatically with or without output? I can't see if it passes or fails.

0 Kudos
711 Views
BiyongSUN
NXP Employee
NXP Employee

Please  try add T=dsc  during compile the scfw.  

 

BTW, you don't need to flash to emmc to do the test. 

just uuu  flash.bin   is enough. 

708 Views
vzeric
Contributor III

Yes, I added T=dsc.
I tested, uuu flash.bin passes, and where can I see the output?

0 Kudos
690 Views
BiyongSUN
NXP Employee
NXP Employee

Have you use the M=1 to enable the scfw debug monitor?

Do you have debug uart for scfw on hardware? 

0 Kudos
685 Views
vzeric
Contributor III

Yes, I have compiled with option M=1 and I have enabled SCU Debug Monitor and moved SW4 to position ON to enable UART

Command:
make qm R=B0 D=1 M=1 B=mek U=2 T=dsc

after that imx-mkimage runs:
make SOC=iMX8QM flash_spl

0 Kudos
677 Views
vzeric
Contributor III

I run clean build, and I got output on SCU Debug Monitor. Thank you for you time.
Best regards.

0 Kudos
775 Views
BiyongSUN
NXP Employee
NXP Employee

Because flash board needs u-boot fastboot. The scfw test flash.bin has no u-boot. So you need a regular flash.bin as arg0 and scfw test flash.bin as arg1

uuu [-d -m -v] -b[run] <emmc|emmc_all|fat_write|nand|qspi|sd|sd_all|spl> arg...
Run Built-in scripts
emmc burn boot loader to eMMC boot partition
arg0: _flash.bin bootloader
arg1: _image[Optional] image burn to emmc, default is the same as bootloader

781 Views
vzeric
Contributor III

Actually I need to add flash.bin to OCRAM at 0x00100000

 

0 Kudos