AnsweredAssumed Answered

[IMX6] QtMultimedia : defaultServiceProvider::requestService(): no service found for - "org.qt-project.qt.mediaplayer

Question asked by Vincent Bodin on Feb 11, 2016
Latest reply on Mar 19, 2018 by zhang zeng

Hi,

 

Context : Yocto, imx6q

 

After some reading on Internet, I've decided to build a linux image usin yocto (with fsl comunity bsp. Today, I've succeed to create a minimal image with differents gstreamer1.0 plugins and it works fine. I then added Qt5 in my core image minimal and same, the Qt5cinematics example works like a charm accross eglfs.

To continue this experience, I've decided to test QtMultimedia that, if I correctly understand Qt documentation, needs gstreamer to work (gstreamer works as backend on linux for Qtmultimedia). So I retrieved the player example from Qt website and compile it in Qtcreator. All it's ok but when I run this application, I've got this error :

Console qtcreator : defaultServiceProvider::requestService(): no service found for - "org.qt-project.qt.mediaplayer

On my target got a popup that indicates : The QMediaPlayer object does not have a valide service. Please check the media service plugins are installed.

 

This my local.conf :

MACHINE ?= 'apalis-imx6'

DISTRO ?= 'poky'

PACKAGE_CLASSES ?= "package_rpm"

EXTRA_IMAGE_FEATURES = "debug-tweaks ssh-server-openssh"

USER_CLASSES ?= "buildstats image-mklibs"

PATCHRESOLVE = "noop"

BB_DISKMON_DIRS = "\

    STOPTASKS,${TMPDIR},1G,100K \

    STOPTASKS,${DL_DIR},1G,100K \

    STOPTASKS,${SSTATE_DIR},1G,100K \

    STOPTASKS,/tmp,100M,100K \

    ABORT,${TMPDIR},100M,1K \

    ABORT,${DL_DIR},100M,1K \

    ABORT,${SSTATE_DIR},100M,1K \

    ABORT,/tmp,10M,1K"

#PACKAGECONFIG_append_pn-qemu-native = " sdl"

#PACKAGECONFIG_append_pn-nativesdk-qemu = " sdl"

#ASSUME_PROVIDED += "libsdl-native"

CONF_VERSION = "1"

 

 

DL_DIR ?= "${BSPDIR}/downloads/"

 

 

IMAGE_INSTALL_append = " gcc g++ binutils libgcc libgcc-dev libstdc++ libstdc++-dev libstdc++-staticdev \

autoconf automake ccache chkconfig glib-networking glibmm \

packagegroup-core-buildessential pkgconfig  \

boost cmake zlib glib-2.0 packagegroup-fsl-tools-testapps  \

    cpufrequtils \

    nano \

    gdb \

    openssh-sftp-server \

    imx-vpu \

    imx-test \   

    qtbase-fonts \

    qtbase-plugins \

    qtbase-tools \

    qtdeclarative \

    qtdeclarative-plugins \

    qtdeclarative-tools \

    qtdeclarative-qmlplugins \

    qtmultimedia \

    qtmultimedia-plugins \

    qtmultimedia-qmlplugins \

    qtsvg \

    qtsvg-plugins \

    qtsensors \

    qtimageformats-plugins \

    qtsystems \

    qtsystems-tools \

    qtsystems-qmlplugins \

    qtscript \

    qtwebkit \

    qtwebkit-qmlplugins \

    qtgraphicaleffects-qmlplugins \

    qtconnectivity-qmlplugins \

    qtlocation-plugins \

    qtlocation-qmlplugins \

    cinematicexperience \

    cairo pango fontconfig freetype pulseaudio dbus \

    i2c-tools \

    gstreamer1.0-plugins-imx \

    gst1.0-fsl-plugin \

    gstreamer1.0-plugins-base \

    psplash \

"

 

 

DISTRO_FEATURES_remove = "x11 wayland"

IMAGE_INSTALL_remove = "eglinfo-x11"

KERNEL_IMAGETYPE = "uImage"

ACCEPT_FSL_EULA = "1"

IMAGE_FSTYPES += "ext3"

PREFERRED_PROVIDER_psplash = "meta-yocto"

 

What I miss ?

 

Thanks, Vincent

Outcomes