not able to record and play using alsa

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

not able to record and play using alsa

638 Views
Contributor II

Hi,

We are getting our hands on imx6-SABRELITE development board.

We recorded sound file plugging in the speakerphone with microphone in one of the AV slots.

We issued the following Alsa command for recording sound file.

arecord -d 10 -f s16 -c 2 -D plughw:0,0 input.wav

But, we are not able to playback the recorded file using the following command:

aplay -D plughw:0,0 input.wav

What could be the problem?

How can we check whether our ALSA is configured properly.

Regards,

Prathamesh

Labels (2)
Tags (3)
0 Kudos
2 Replies

48 Views
Senior Contributor III

Hi,

What is a output of alsa_aplay -l and alsa_arecord -l?

Does your default sound card supports playback and recording? Than only your above command will work, otherwise you need to change "-D plughw:0,0".

Thanks

Saurabh

0 Kudos

48 Views
Contributor II

Hi Saurabh,

alsa_aplay and alsa_arecord are not available in the file system I am using.

But, I have aplay and arecord.

I issued aplay -l and arecord -l commands, following is the output.

-sh-4.1# aplay -l

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****

card 0: cs42888audio [cs42888-audio], device 0: HiFi CS42888-0 []

  Subdevices: 1/1

  Subdevice #0: subdevice #0

card 0: cs42888audio [cs42888-audio], device 1: HIFI_ASRC CS42888_ASRC-1 []

  Subdevices: 1/1

  Subdevice #0: subdevice #0

-sh-4.1# arecord -l

**** List of CAPTURE Hardware Devices ****

card 0: cs42888audio [cs42888-audio], device 0: HiFi CS42888-0 []

  Subdevices: 1/1

  Subdevice #0: subdevice #0

card 1: imxspdif [imx-spdif], device 0: IMX SPDIF mxc-spdif-0 []

  Subdevices: 1/1

  Subdevice #0: subdevice #0

Thanks and regards,

Prathamesh

0 Kudos