Cannot start flashloader from manufacturing package on i.MX RT1170

取消
显示结果 
显示  仅  | 搜索替代 
您的意思是: 
已解决

Cannot start flashloader from manufacturing package on i.MX RT1170

跳至解决方案
483 次查看
wlan
Contributor III

I'm successfully using Secure Provisioning to flash the boards but I'm not able to generate a working manufacturing package. It always fails when starting the flashloader. See screenshots below.

2024-06-07 12_53_52-D__SecureProvisioningConfig_settings.sptjson - Notepad++_user-mode.png

2024-06-07 12_57_39-manufacturing_log_2.txt - Notepad_failed.png2024-06-07 12_58_03-manufacturing_log_2.txt - Notepad-failed.png

The unsigned_MIMXRT1176_flashloader_bin files are the same. I traced the difference between the "user mode" and manufacturing mode to a difference in the init_flashloader_win.bat files (see below). I understand that they are generated at each execution but it's not clear which parameters dictate their configurations. Am I generating the package incorrectly?

The process fails both when the manufacturing procedure is launched when the flashloader is already loaded and when it's not. (though with different error messages).

2024-06-07 13_06_58-Compare contents_init_flashloader_win.bat_diff1.png2024-06-07 13_06_58-Compare contents_init_flashloader_win.bat_diff2.png

0 项奖励
回复
1 解答
390 次查看
marek-trmac
NXP Employee
NXP Employee

Hi Wiktor,

can you increase the baudrate? I can successfully start the flashloader at 460800baud, for example.

In manufacturing, there is a timeout 20 second for the flashloader intialization. It seems with the lower badrates, the flashloader is not initialized within this timeout and it is considered as a failure.

Regards,
Marek

在原帖中查看解决方案

0 项奖励
回复
7 回复数
477 次查看
marek-trmac
NXP Employee
NXP Employee

Hi Wiktor,

manufacturing tool expects the processor without flashloader (see chapter 5.7 in user manual). It is recommended to reset the board/processor before you start the manufacturing. Manufacturing is optimized for production (provisioning of empty devices), so there is no test whether the flashloader is already running or not.

Another potential issue: If you initialize connection at certain communication speed (9600baud), the processor does not support changing the speed without reset. So again, it is recommended to reset the board/processor before you start the manufacturing.

In the manufacturing tool, there is "Test connection" button. I can see on your screenshot, the test was not used. I recommend to use it to check the processor is connected properly. 

If this does not help, please update the screenshots to show the problem. Also please test connection in Connection dialog and let us know, whether the problem is related to manufacturing only.

Regards,
Marek
0 项奖励
回复
463 次查看
wlan
Contributor III

Hi,

Thank you for the quick response. I did another test with the board fresh after a reset. See results below. I do not change the baudrate, always sticking with 57600. Connection tests OK with Manufacturing Tool as well as the regular mode in SPT.

2024-06-07 14_07_19-Connection with Target Processor-test.png2024-06-07 14_08_37-manufacturing_log_1.txt - Notepad_test-log.png

2024-06-07 14_09_15-Connection with Target Processor_ok.png

0 项奖励
回复
461 次查看
wlan
Contributor III
Additional note: extending the timeout to 10 seconds does not change the situation.
0 项奖励
回复
449 次查看
marek-trmac
NXP Employee
NXP Employee

Hi Wiktor,

after manufacturing tool failure, can you the tool: c:\nxp\MCUX_Provi_v8\bin\_internal\tools\spsdk\nxpdevscan.exe. This tool should display all boards connected to your computer.

Regards,
Marek
0 项奖励
回复
446 次查看
wlan
Contributor III

Yes, please see result below. Right after the failure.

2024-06-07 14_42_27-Window_nxpdevscan.png

0 项奖励
回复
391 次查看
marek-trmac
NXP Employee
NXP Employee

Hi Wiktor,

can you increase the baudrate? I can successfully start the flashloader at 460800baud, for example.

In manufacturing, there is a timeout 20 second for the flashloader intialization. It seems with the lower badrates, the flashloader is not initialized within this timeout and it is considered as a failure.

Regards,
Marek
0 项奖励
回复
369 次查看
wlan
Contributor III
Indeed, increasing the baud rate resolves it. Thank you for your explanation and the help!
0 项奖励
回复