AnsweredAssumed Answered

[yocto] Unwanted dev and debug packages included in my final image

Question asked by Karim Atiki on Jun 22, 2018
Latest reply on Jul 12, 2018 by gusarambula

I'm experiencing a very weird, and annoying issue.

I'm currently evaluating an iMX8MQ eval board for our project.

Although we're currently a bit disappointed that the board does not support fb and egl based apps, I've started working on a linux image suitable for a production use with only gstreamer and qt.

 

I've removed all debug tweaks, dev-pkgs etc from MACHINE_FEATURES and I realized that the final image contained ALL includes .h files and staticdev .a and all the stuff.!!

 

So, I've started creating my own image:

 

inherit core-image distro_features_check

### Select Distro Features

DISTRO_FEATURES_append = " opengl x11 wayland"
### Select Image Features

IMAGE_FEATURES_append = " \
nfs-server \
ssh-server-dropbear \
hwcodecs \
"
### Select Image packages

IMAGE_INSTALL_append = " \
packagegroup-fsl-gstreamer1.0 \
${@bb.utils.contains('LICENSE_FLAGS_WHITELIST', 'commercial', 'packagegroup-fsl-gstreamer1.0-commercial', '', d)} \
gstreamer1.0-plugins-base-meta \
gstreamer1.0-plugins-good-meta \
gstreamer1.0-plugins-bad-meta \
${@bb.utils.contains('DISTRO_FEATURES', 'wayland', 'weston-init', '', d)} \
${@bb.utils.contains('DISTRO_FEATURES', 'x11 wayland', 'weston-xwayland xterm', '', d)} \
"
### Package tuning...
IMAGE_INSTALL_remove = " vulkan-demos"
PACKAGECONFIG_append_pn-qtbase = " eglfs"

PACKAGECONFIG_remove_pn-qtbase = " tests examples tools icu accessibility "
PACKAGECONFIG_append_pn-qtmultimedia = " gstreamer "
PACKAGECONFIG_append_pn-vulkan = " x11 wayland"

 

In the local.conf:

EXTRA_IMAGE_FEATURES_remove = " dev-pkgs dbg-pkgs staticdev-pkgs tools-debug"

First at all, I've removed gstreamer and qt5 from my image.

 

bitbake -k my-prod-image

No dev files generated in the image.

 

Then I've added in the IMAGE_INSTALL: packagegroup-fsl-gstreamer1.0-full

bitbake -k my-prod-image

ALL dev files generated in the image.

 

So, I've finally decomposed the gstreamer packagegroup and added each package one after one (see above).

And I've finally realized that it was  gstreamer1.0-plugins-bad-meta that caused the dev and debug files to be generated in the final image.

 

I've checked everything in this recipe and I don't have a clue from where it could come from !

 

I'm using a fsl-xwayland-imx DISTRO MACHINE=imx8mqevk and BSP release rocko-4.9.88-2.0.0_ga

No other layers included.

So it should be easy to reproduce.

 

I f you have any suggestion, you're welcome.

 

Thanks for your support and feedback.

 

Best Regards,

 

Karim

Outcomes