Nihar Unadkat

LS1043ardb quadcore only showing 1 cpu instead of 4 cpu

Discussion created by Nihar Unadkat on May 25, 2017

Hello,

 

I am using a LS1043ardb development board with linux kernel version 4.1.18 (32 bit) which i patch it with xenomai and freescale. when the board boats up and i issue a dmesg  command i see

 

[    0.001358] CPU: Testing write buffer coherency: ok
[    0.001487] CPU0: thread -1, cpu 0, socket 0, mpidr 80000000
[    0.001538] Setting up static identity map for 0x80008280 - 0x800082e4
[    0.002294] Brought up 1 CPUs
[    0.002310] SMP: Total of 1 processors activated (50.00 BogoMIPS).
[    0.002345] CPU: All CPU(s) started in HYP mode.
[    0.002370] CPU: Virtualization extensions available.

 

but this is a quad core and i should see 4 cpus come up.

 

I also issue the following command lscpu and this is what i see

$ lscpu
Architecture:          armv7l
Byte Order:            Little Endian
CPU(s):                4
On-line CPU(s) list:   0
Off-line CPU(s) list:  1-3
Thread(s) per core:    1
Core(s) per socket:    1
Socket(s):             1
Model name:            ARMv7 Processor rev 4 (v7l)

 

I also tried to issue the following command too

$ echo 1 > /sys/devices/system/cpu/cpu1/online

but i get an error

-bash: echo: write error: Function not implemented

 

Question is why not all my CPUS not in the On-line CPU(s) list. what do i have to do to enable all 4 cpus.

 

Any suggestions and advice would greatly be appreciated

 

Thank you

Nihar Unadkat

Outcomes