wm8960 driver

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

wm8960 driver

350 Views
kr90911
Contributor III

Hi all,

I'm working on IMX6UL custom board with YOCTO sumo linux kernel 4.14.98.

I want to test if my wm8960 can play .wav file in user space with comment below:

root@imx6ulevk:/usr/share/sounds/alsa# aplay -D plughw:0,0 ./Front_Center.wav -v

and I got fail with followed error message:

Playing WAVE './Front_Center.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 48000 Hz, Mono
Plug PCM: Hardware PCM card 0 'wm8960-audio' device 0 subdevice 0
Its setup is:
stream : PLAYBACK
access : RW_INTERLEAVED
format : S16_LE
subformat : STD
channels : 1
rate : 48000
exact rate : 48000 (48000/1)
msbits : 16
buffer_size : 24000
period_size : 6000
period_time : 125000
tstamp_mode : NONE
tstamp_type : MONOTONIC
period_step : 1
avail_min : 6000
period_event : 0
start_threshold : 24000
stop_threshold : 24000
silence_threshold: 0
silence_size : 0
boundary : 1572864000
appl_ptr : 0
hw_ptr : 0

aplay: pcm_write:2051: write error: Input/output error  

My dmesg showed:

root@imx6ulevk:/usr/share/sounds/alsa# dmesg |grep wm8960
imx-wm8960 sound: wm8960-hifi <-> 202c000.sai mapping ok
imx-wm8960 sound: snd-soc-dummy-dai <-> 2034000.asrc mapping ok
imx-wm8960 sound: wm8960-hifi <-> 202c000.sai mapping ok
#0: wm8960-audio
wm8960 0-001a: ASoC: Right Boost Mixer DAPM update failed: -6

I don't know how to fix it,

could anyone help?

Labels (3)
Tags (3)
0 Kudos
2 Replies

169 Views
igorpadykov
NXP TechSupport
NXP TechSupport

Hi west

there are several kernel 4.14.98 versions, please recheck

that was used L4.14.98_2.3.1 as it supports i.MX6 series

as described in Release Notes Linux 4.14.98_2.3.1

Also one can check wm8960 and sai2 connections and test if

there are signals with oscilloscope.

For "Mixer DAPM update failed" one can look at sect.7.5 Audio Mixer (AUDMIX)

Linux Manual included in linux documentation on

i.MX Software and Development Tools | NXP 

Best regards
igor
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Note: If this post answers your question, please click the Correct Answer button. Thank you!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

0 Kudos

169 Views
kr90911
Contributor III

Hi igor,

Thanks for your reply.

The aplay function with wm8960 is work now.

I found CPU sai pin not connect to wm8960 on my custom board,it's my fault and sorry about that.

Besides,there are some weird problems.

The I2C1 pins connect LCD and wm8960 on my board.

When LCD panel connect to the board,the aplay function can't work.

I think it caused by some problem with I2C1 on my board because I encounter similar situation when I probe I2C1 pins with  oscilloscope.

The thing is I can find all devices on I2C1 with i2cdetect function,but i2cdetect show nothing after I put probe on I2C1 pins .

Have you ever seen some kind of this problem before?

Hope you could help me,thanks.

west

0 Kudos