mimo 18.5" touchscreen DVI-hdmi convertor no display for maaxboard (imx8mqevk)

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

mimo 18.5" touchscreen DVI-hdmi convertor no display for maaxboard (imx8mqevk)

287 Views
gonewithwind-peter
Senior Contributor I

Hi all,

I am playing maaxboard (imx8mqevk) board with mimo 18.5" touchscreen DVI port. I use HDMI-DVI convertor.

but there is no any display: no uboot, no penguen logo output for yocto image, can not find any output in the screen

but my 15.6" mimo  touchscreen works well.

I read here: https://community.nxp.com/t5/i-MX-Processors/How-to-config-the-hdmi-with-uboot/td-p/359302

it seems I need to set uboot env to choose different hdmi panel, for example : video=mxcfb0:dev=hdmi,1920x1080M@60,if=RGB24 , it tried to set like the following command in uboot command line : setenv video=mxcfb0:dev=hdmi,1920x1080M@60,if=RGB24 ,but can not.

How to do? any thelp?

Thank you

 

--

my uboot output in serail console(both 18.5" and 15.6" mimo touchscreen):

U-Boot 2018.03- (Dec 01 2020 - 20:03:21 +0000)

CPU: Freescale i.MX8MQ rev2.1 1300 MHz (running at 800 MHz)
CPU: Industrial temperature grade (-40C to 105C) at 47C
Reset cause: POR
Model: Freescale i.MX8MQ EVK
DRAM: 2 GiB
MMC: FSL_SDHC: 0
Loading Environment from MMC... *** Warning - bad CRC, using default environment

Failed (-5)
No panel detected: default to HDMI
Display: HDMI (1280x720)
In: serial
Out: serial
Err: serial

BuildInfo:
- ATF 1cb68fa
- U-Boot 2018.03-

switch to partitions #0, OK

 

----

my uboot(boot from sdcard) env , it seem the uboot uses the default env:

 

u-boot=> printenv
baudrate=115200
boot_fdt=try
bootcmd=run envboot;mmc dev ${mmcdev}; if mmc rescan; then if run loadbootscript; then run bootscript; else if run loadimage; then run mmcboot; else run netboot; fi; fi; else booti ${loadaddr} - ${fdti
bootcmd_mfg=run mfgtool_args;if iminfo ${initrd_addr}; then if test ${tee} = yes; then bootm ${tee_addr} ${initrd_addr} ${fdt_addr}; else booti ${loadaddr} ${initrd_addr} ${fdt_addr}; fi; else echo "R;
bootdelay=2
bootenvfile=uEnv.txt
bootscript=echo Running bootscript from mmc ...; source
console=ttymxc0,115200 earlycon=ec_imx6q,0x30860000,115200
emmc_dev=0
envboot=mmc dev ${mmcdev}; if mmc rescan; then echo SD/MMC found on device ${mmcdev};if run loadbootenv; then echo Loaded env from ${bootenvfile};run importbootenv;fi;if test -n $uenvcmd; then echo Ru;
ethprime=FEC
fastboot_dev=mmc0
fdt_addr=0x43000000
fdt_file=em-sbc-imx8m.dtb
fdt_high=0xffffffffffffffff
fdtcontroladdr=bc92a360
image=Image
importbootenv=echo Importing environment from mmc${mmcdev} ...; env import -t ${loadaddr} ${filesize}
initrd_addr=0x43800000
initrd_high=0xffffffffffffffff
jh_clk=
jh_mmcboot=setenv fdt_file fsl-imx8mq-evk-root.dtb; setenv jh_clk clk_ignore_unused; if run loadimage; then run mmcboot; else run jh_netboot; fi;
jh_netboot=setenv fdt_file fsl-imx8mq-evk-root.dtb; setenv jh_clk clk_ignore_unused; run netboot;
kboot=booti
loadaddr=0x40480000
loadbootenv=fatload mmc ${mmcdev} ${loadaddr} ${bootenvfile}
loadbootscript=fatload mmc ${mmcdev}:${mmcpart} ${loadaddr} ${script};
loadfdt=fatload mmc ${mmcdev}:${mmcpart} ${fdt_addr} ${fdt_file}
loadimage=fatload mmc ${mmcdev}:${mmcpart} ${loadaddr} ${image}
mfgtool_args=setenv bootargs console=${console},${baudrate} rdinit=/linuxrc clk_ignore_unused
mmcargs=setenv bootargs console=ttymxc0,115200 earlycon=ec_imx6q,0x30860000,115200,115200 root=/dev/mmcblk0p2 rootwait rw rootwait rw video=mxcfb0:dev=hdmi,1920x1080M@60,if=RGB24
mmcautodetect=yes
mmcboot=echo Booting from mmc ...; run mmcargs; if test ${boot_fdt} = yes || test ${boot_fdt} = try; then if run loadfdt; then booti ${loadaddr} - ${fdt_addr}; else echo WARN: Cannot load the DT; fi; ;
mmcdev=0
mmcpart=1
mmcroot=/dev/mmcblk0p2 rootwait rw
netargs=setenv bootargs ${jh_clk} console=${console} root=/dev/nfs ip=dhcp nfsroot=${serverip}:${nfsroot},v3,tcp
netboot=echo Booting from net ...; run netargs; if test ${ip_dyn} = yes; then setenv get_cmd dhcp; else setenv get_cmd tftp; fi; ${get_cmd} ${loadaddr} ${image}; if test ${boot_fdt} = yes || test ${b;
script=boot.scr
sd_dev=1
soc_type=imx8mq

Environment size: 2882/4092 bytes

 

0 Kudos
7 Replies

276 Views
gonewithwind-peter
Senior Contributor I

@igorpadykov 

thank you very much.

why the 15.6" mimo touchscreen works well and the 18.5" does  not work?

you mean I completely can not find the solution for maaxboard with HDMI-DIV convertor? when I use the same convertor for iwave board(imx8qm) ,it works well.

and can I use a cable that  one side is DVI ,the other side is HDMI ?(sorry ,I do not know the differences between this kind of cable with the HDMI-DVI convertor)

Thank you.

0 Kudos

255 Views
igorpadykov
NXP TechSupport
NXP TechSupport

Hi Peter

 

what is about other hdmi panels (not DVI-hdmi convertor) are they working fine.

 

Best regards
igor

0 Kudos

249 Views
gonewithwind-peter
Senior Contributor I

@igorpadykov 

Thank you very much

I have 2 kinds of   mimo touchscreen: one size is 15.6", the other one is 18.5"

the 2 touchscreen both have VGA and DVI ports,but  no  HDMI port. we have to use DVI port(it has higher resolution).

I use the SAME  hdmi-dvi convertor cable to connect to maaxboard HDMI port  and the touchscreens.

the 15.6" touchscreen works well,

but the 18.5" does NOT work!

it seems there are only the sizes are different for the 2 kinds touchscreen.

-----

at the same time I use the iwave board, use the same hdmi-dvi convertor cable , the 2 kinds touchscreen both work well!

I do not know how to find the differences in the uboot or kernel settings.

 

0 Kudos

241 Views
gonewithwind-peter
Senior Contributor I

I find  the resolution of the 18.5" screen resolution is 1366X768

https://www.mimomonitors.com/products/18-5-inch-m18560-of-open-frame-display

and I set env in uboot as: 

setenv mmcargs "setenv bootargs console=ttymxc0,115200 earlycon=ec_imx6q,0x30860000,115200 root=/dev/mmcblk0p2 rootwait rw video=HDMI-A-1:1366x768-16@60

but not work. on more output for debugging info.

-----

and: I set as following:

setenv mmcargs "setenv bootargs console=ttymxc0,115200 earlycon=ec_imx6q,0x30860000,115200 root=/dev/mmcblk0p2 rootwait rw video=HDMI-A-1:1366x768-32@60"

it seem the setting is a little useful,the screen display "No Signal" flashing, and debug output as following:

what is the parameter "32" meaning in 1366x768-32@60 , "16" meaning in  1366x768-16@60 ???

maybe if I change here, it should work.

debug output:

-----

i.mx8-hdp 32c00000.hdmi: 0,ff,ff,ff,ff,ff,ff,0
[ 325.817162] [drm] HDMI/DP Cable Plug In
[ 329.049158] [drm] HDMI/DP Cable Plug In
[ 332.537168] [drm] HDMI/DP Cable Plug In
[ 334.676647] [drm] HDMI/DP Cable Plug In
[ 338.113221] [drm] HDMI/DP Cable Plug In
[ 341.605177] [drm] HDMI/DP Cable Plug In
[ 343.729735] [drm] HDMI/DP Cable Plug In
[ 347.165156] [drm] HDMI/DP Cable Plug In
[ 350.656648] [drm] HDMI/DP Cable Plug In
[ 352.797180] [drm] HDMI/DP Cable Plug In
[ 356.232639] [drm] HDMI/DP Cable Plug In
[ 359.720817] [drm] HDMI/DP Cable Plug Out
[ 359.738250] i.mx8-hdp 32c00000.hdmi: 0,ff,ff,ff,ff,ff,ff,0
[ 359.756284] i.mx8-hdp 32c00000.hdmi: 0,ff,ff,ff,ff,ff,ff,0
[ 359.928661] [drm] HDMI/DP Cable Plug In
[ 361.861155] [drm] HDMI/DP Cable Plug In
[ 365.301165] [drm] HDMI/DP Cable Plug In
[ 368.789176] [drm] HDMI/DP Cable Plug In
[ 370.928644] [drm] HDMI/DP Cable Plug In
[ 374.365176] [drm] HDMI/DP Cable Plug In
[ 377.857179] [drm] HDMI/DP Cable Plug In

 

 

 

0 Kudos

278 Views
igorpadykov
NXP TechSupport
NXP TechSupport

Hi Peter

 

HDMI-DVI convertor may not work as hdmi driver requires i2c communication with panel

for obtaining panel properties, signals HDMI_DDC_SDA, HDMI_DDC_SCL on J1001 connector
i.MX8MQ EVK board   Design Files for the i.MX 8M Evaluation Kit (EVKB)

 

Best regards
igor

0 Kudos

216 Views
gonewithwind-peter
Senior Contributor I

hi @igorpadykov 

 

I build zeus branch for maaxboard (https://github.com/Avnet/meta-maaxboard/tree/zeus) to connect to the 18.5" mimo touchscreen. it works, but not perfect. (posted here too: can I build maaxboard zeus branch now? )

there is a Thin Purple Line  Left Side(edge) it looks like about 2 pixels.

is there a software issue or GPU hardware issue in the microprocessor?

before the 4.14 version totally no display, now the Zeus branch works but no perfect. 

it seem to still need higher software driver to make it work well

Thank you.

0 Kudos

257 Views
gonewithwind-peter
Senior Contributor I

@igorpadykov 

but the 15.6" mimo touchscreen is working,the uboot debug info is same as:  No panel detected: default to HDMI
Display: HDMI (1280x720) ,so I think if I want to change to HDMI (1280x1080) to try. but I do not know how to change.
Tags (1)
0 Kudos