iMX8M display shifted after playing decoded video with gstreamer

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

iMX8M display shifted after playing decoded video with gstreamer

633 Views
merwin
Contributor II

Sometimes after playing decoded video with a gstreamer pipeline the display (including most but not all windows) gets shifted maybe 5 to 10 percent with the right side wrapping around to the left side (pictures attached).  This happens most often when using a 4k60 HDMI output and is more likely when playing multiple files at the same time.  The shift usually persists and sometimes eventually results in a blank display which requires a reboot to recover.  I am using the latest release 4.14.98_2.0.0 on an iMX8M EVK board.

The following script (along with the attached mp4 file copied to the /home/root directory) will cause the problem on a 4k60 screen within 10 minutes.  The script is stopped by removing the 'running' file.

touch running
while [ -e running ]; do gst-launch-1.0 uridecodebin uri=file:///home/root/bbba_1080p30.mp4 ! waylandsink window-width=1920 window-height=1080 >/dev/null; done &
sleep 1
while [ -e running ]; do gst-launch-1.0 uridecodebin uri=file:///home/root/bbba_1080p30.mp4 ! waylandsink window-width=1920 window-height=1080 >/dev/null; done &
sleep 1
while [ -e running ]; do gst-launch-1.0 uridecodebin uri=file:///home/root/bbba_1080p30.mp4 ! waylandsink window-width=1920 window-height=1080 >/dev/null; done &
sleep 1
while [ -e running ]; do gst-launch-1.0 uridecodebin uri=file:///home/root/bbba_1080p30.mp4 ! waylandsink window-width=1920 window-height=1080 >/dev/null; done &
sleep 1
while [ -e running ]; do gst-launch-1.0 uridecodebin uri=file:///home/root/bbba_1080p30.mp4 ! waylandsink window-width=1920 window-height=1080 >/dev/null; done &

i.mx8mq evk‌

imx8m-quad‌

weston‌

gstreamer 1.0‌

0 Kudos
5 Replies

267 Views
joanxie
NXP TechSupport
NXP TechSupport

these commands are verified on the imx8MQ board successfully, maybe you can try them again:

Video decode: gst-launch-1.0 filesrc location=file.mp4 ! video/quicktime ! qtdemux ! queue ! vpudec ! queue ! kmssink force-hantrotile=true

Video + HDMI audio decode: gst-launch-1.0 filesrc location=file.mp4 typefind=true ! video/quicktime ! qtdemux name=d \
d. ! queue ! vpudec ! queue ! kmssink force-hantrotile=true \  d. ! queue ! beepdec ! queue !

alsasink device=sysdefault:CARD=imxaudiohdmi

0 Kudos

267 Views
merwin
Contributor II

I am using waylandsink to display multiple simultaneous decodes.

0 Kudos

267 Views
joanxie
NXP TechSupport
NXP TechSupport

how about using gplay-1.0 or glimagesink ??

0 Kudos

267 Views
merwin
Contributor II

Our app requires us to use waylandsink.

0 Kudos

267 Views
joanxie
NXP TechSupport
NXP TechSupport

did you test other files?

http://distribution.bbb3d.renderfarming.net/video/mp4/bbb_sunflower_2160p_60fps_normal.mp4

could you test this file? what APP do yo use? could you test your file by "gplay-1.0" command? to check what operation cause this issue

0 Kudos