galcore module failed to load

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

galcore module failed to load

1,626 Views
khang_letruong1
Contributor I

Hi all,

Currently I'm using toradex_4.9-2.3.x-imx kernel for my Buildroot system and I plan to do some testing on the Vivante GPU using the examples provided by Freescale : 

viv-gpu-examples.png

But I've got errors for following tests :

  1. root@imx-buildroot:~# /usr/share/examples/viv_samples/cl11/UnitTest/clinfo
  2. >>>>>>>> /usr/share/examples/viv_samples/cl11/UnitTest/clinfo Starting...
  3. !!! Error # -1001 at line 156 , in file main.cpp !!!
  4. !!! Exiting...

  1. root@imx-buildroot:~# /usr/share/examples/viv_samples/cl11/fft/fft 1024
  2. Block size: 16
  3. Print result: yes
  4. Initializing device(s)...
  5. ERROR:: -32 clCreateContextFromType failed

Also, I noticed that the gpu-viv's driver (i.e. galcore module was failed to load) :

  1. root@imx-buildroot:~# dmesg | grep -i galcore
  2. [ 2.766399] Galcore version 6.2.4.150331
  3. [ 2.766630] galcore: probe of 130000.gpu failed with error -22

I'd like to know if this galcore.ko relates to the above tests and why did it fail to load, please ?

Thanks in advance,
Khang

Labels (1)
Tags (1)
0 Kudos
7 Replies

856 Views
Bio_TICFSL
NXP TechSupport
NXP TechSupport

Hello Khang,

Those examples are not tested, you have to migrate to 4.9.88, the yocto BSP include a separate package for vivante examples.

Regards

0 Kudos

856 Views
khang_letruong1
Contributor I

Hi Bio_TICFSL,

Thanks for your recommendation. Unfortunately I don't use Yocto but Buildroot with kernel version is 4.9.144 based on toradex_4.9-2.3.x-imx :

root@imx-buildroot:~# uname -ra
Linux imx-buildroot 4.9.144 #5 SMP Thu May 30 10:18:40 +07 2019 armv7l GNU/Linux

Also, my main interest is why galcore module failed to probe.

Best regards,

Khang

0 Kudos

856 Views
khang_letruong1
Contributor I

Hi again,

From this link https://boundarydevices.com/customizing-ubuntudebian-kernels/ I learn that galcore module has to be built externally for kernel >= 4.1.15 which is my case. Can anyone confirm?

Regards,

Khang

0 Kudos

856 Views
danielberhe
Contributor III

Hi Khang,

Have you had any luck with resolving your issue?

I have a similar issue on my custom IMX6 Solo based board. I am using buildroot version 2019.11 with imx kernel version 4.9.88 (linux-imx - i.MX Linux kernel). Buildroot is building version 6.2.4.p1.2 of both imx-gpu-g2d and imx-gpu-viv packages. I am getting the following error during boot:

mxc_vpu 2040000.vpu_fsl: VPU initialized
galcore: clk_get vg clock failed, disable vg!
Galcore version 6.2.4.150331
galcore: probe of 130000.gpu failed with error -22

I have the following packages enabled on buildroot:

BR2_PACKAGE_FREESCALE_IMX=y
BR2_PACKAGE_FREESCALE_IMX_PLATFORM_IMX6Q=y
BR2_PACKAGE_FIRMWARE_IMX=y
BR2_PACKAGE_IMX_GPU_G2D=y
BR2_PACKAGE_IMX_GPU_G2D_EXAMPLES=y
BR2_PACKAGE_IMX_GPU_VIV_EXAMPLES=y
BR2_PACKAGE_IMX_GPU_VIV_GMEM_INFO=y

I've also enabled the CONFIG_MXC_GPU_VIV in the kernel config. Any idea why I'm seeing this issue?

Regards,

Daniel

0 Kudos

856 Views
khang_letruong1
Contributor I

Hi Daniel,

This has been my solution :

Galcore.png

0 Kudos

856 Views
danielberhe
Contributor III

Hello Khang,

Thank you so much for your response.

I actually managed to get it work by not using the driver in the kernel and using the viv kernel module in buildroot. It looks like enabling BR2_PACKAGE_KERNEL_MODULE_IMX_GPU_VIV in buildroot disables CONFIG_MXC_GPU_VIV in the kernel. These are now my configs:

Buildroot:

BR2_PACKAGE_FREESCALE_IMX=y
BR2_PACKAGE_FREESCALE_IMX_PLATFORM_IMX6Q=y
BR2_PACKAGE_FIRMWARE_IMX=y
BR2_PACKAGE_IMX_GPU_G2D=y
BR2_PACKAGE_IMX_GPU_VIV_GMEM_INFO=y
BR2_PACKAGE_KERNEL_MODULE_IMX_GPU_VIV=y

Kernel:

CONFIG_IMX_IPUV3_CORE=y
CONFIG_DRM=y
CONFIG_DRM_VIVANTE=y
CONFIG_DRM_IMX=y
CONFIG_DRM_IMX_PARALLEL_DISPLAY=y
CONFIG_FB_MXS=y

# CONFIG_MXC_GPU_VIV is not set

Best wishes,

Daniel

0 Kudos

856 Views
khang_letruong1
Contributor I

Hello Daniel,

If you look at <buildroot>/linux/linux.mk :

$(if $(BR2_PACKAGE_KERNEL_MODULE_IMX_GPU_VIV),

$(call KCONFIG_DISABLE_OPT,CONFIG_MXC_GPU_VIV,$(@D)/.config))

I deduce that just one driver can be built at a time.

Best,

Khang

0 Kudos