[SOLVED] iMX53 Quick Start Board - LTIB Build Succeeded for [FSL gnome release Package] but (VGA) STARTX FAIL !

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

[SOLVED] iMX53 Quick Start Board - LTIB Build Succeeded for [FSL gnome release Package] but (VGA) STARTX FAIL !

5,835 Views
DannyChin_ng
Contributor I

Hi

      I am currently working on i.MX53 QSB following the Freescale manual   "i.MX53_START_Linux_BSP_UserGuide.pdf" and it did mentioned that "Please note that only the profiles of Min profile, FSL gnome release packages and mfg firmware profile pass build tests."Below are some tests carried out to verify the above statement, the goal is to create a minimum Linux Desktop rootfs (with X) similiar to the MicroSD - Ubuntu 10.04 (Lucid) image which is came together inside the iMX53 QSB Box.

Test Procedure
=========================
Using the VM_Ubuntu.zip Vmware image provided by Freescale running in Vmware Player.

[LTIB Home Directory ]> ./ltib -c   OR  ./ltib --selectype (if you run it next time)

Screen 1:
  - Platform choice: (Freescale iMX reference boards)
Screen 2:
  - Choose the platform type: mx5x
  - packages profile: use packages in [FSL gnome release package]
Screen 3 (LTIB main menu):
  - Choose your board for u-boot: mx53_loco

* [Exit] and Start building .....


Below is the Test Result for each build profile type.

*** Pls Note that each test could take from 20 minutes to 4-7 hours.***

#############################################################################
Preconfig Min Profile - OK
#############################################################################


Test1: Succeed
==================================

- Follow the above Test Procedure
- Build success !
- Flashed the newly built u-boot,kernel and rootfs inside a MicroSD, follow Freescale guide and tweaking the u-boot prompt to boot from MMC an it tested OK inside iMX53 QSB with user root (without any password required).

- However, this rootfs is without X like Ubuntu Desktop , so I need to proceed to build the FSL gnome release package.

#############################################################################
FSL gnome release package - OK
#############################################################################

Test1: Fail !

==================================

- Follow the above Test Procedure

- Build Fail !

- LTIB will start configuring and building, after long hours during building gnome-vfs ....

- Main Error =>

"cannot find -lgssapi_krb5"

- Suspect => Missing Kerberos 5 authentication

 

 

Test2: Fail !

==================================

- Goal => Trying to solve "cannot find -lgssapi_krb5"

- Follow up from Test1:

- [LTIB]> ./ltib -m config

- Screen 3 -> Package list, add:
    [ * ] Kerberos 5 authentication

- [LTIB]> ./ltib

- LTIB will start fetching krb5-1.3.4, during configuring ....

- Build Fail !

- Main Error =>

checking for res_search... no
checking for res_search in -lresolv... no
configure: error: Cannot find resolver support routine res_search in -lresolv.

 

Test3: Fail !

==================================

- Goal => Trying to bypass "Cannot find resolver support routine res_search in -lresolv"

- Follow up from Test2:

- Make change to [LTIB]/dist/lfs-5.1/krb5/krb5.spec
config_opts='ac_cv_func_regcomp=yes ac_cv_file__etc_environment=yes ac_cv_file__etc_TIMEZONE=yes ac_cv_func_res_search=yes'

- [LTIB]> ./ltib

- LTIB will start configuring and building ...

- Build Fail !

- Main Error =>

hst_realm.c: In function 'krb5int_translate_gai_error':
hst_realm.c:442: error: 'EAI_NODATA' undeclared (first use in this function)
hst_realm.c:442: error: (Each undeclared identifier is reported only once
hst_realm.c:442: error: for each function it appears in.)
make[3]: *** [hst_realm.o] Error 1
make[3]: *** Waiting for unfinished jobs....
In file included from ../../../include/k5-int.h:143,
                 from krbfileio.c:42:

 

Test4: Fail !

==================================

- Goal => Trying to solve Test3 build errors

- Patching ....

Patch Manually => [ltib]/rpm/BUILD/krb5-1.3.4/src/lib/krb5/os/hst_realm.c
with => http://repository.timesys.com/buildsources/k/krb5/krb5-1.4.4/krb5-1.4.4-eai_nodata.patch

Patch Manually => [ltib]/rpm/BUILD/krb5-1.3.4/src/lib/krb5/os/locate_kdc.c
with => http://repository.timesys.com/buildsources/k/krb5/krb5-1.4.4/krb5-1.4.4-eai_nodata.patch

- [LTIB]> ./ltib

- LTIB will start configuring and building ...

- Build Fail !

- Main Error =>

client.c:54: warning: 'target' may be used uninitialized in this function
gcc -L../../../lib -Wl,-rpath -Wl,/usr/lib -g -O2 -Wall -Wmissing-prototypes -Wcast-qual  -Wcast-align -Wconversion -Wshadow -Wno-comment -pedantic  -o client client.o rpc_test_clnt.o \
        -lgssrpc -lgssapi_krb5 -lkrb5 -lk5crypto -lcom_err 
../../../lib/libkrb5.so: undefined reference to `__res_search'
../../../lib/libkrb5.so: undefined reference to `__dn_expand'
collect2: ld returned 1 exit status
make[3]: *** [server] Error 1
make[3]: *** Waiting for unfinished jobs....
../../../lib/libkrb5.so: undefined reference to `__res_search'
../../../lib/libkrb5.so: undefined reference to `__dn_expand'
collect2: ld returned 1 exit status
make[3]: *** [client] Error 1

 

Test5: Succeed

==================================

Perhaps need to find a suitable libresolv src and manually build and add it to the LTIB rpm/BUILD or use alternative resolver during the krb5 configure stage.

 

To solve the resolver error

=======================

./configure --prefix=%{_prefix} --host=$CFGHOST --build=%{_build} \
            --enable-shared  --without-tcl --with-netlib=/home/danny/test/training_mx53/linux/ltib/rootfs/lib/libresolv-2.11.1.so

 

Patch if you got these error

=======================

In file included from ./ftpcmd.y:71:
ftpd_var.h:92: error: conflicting types for 'getline'
/opt/freescale/usr/local/gcc-4.4.4-glibc-2.11.1-multilib-1.0/arm-fsl-linux-gnueabi/bin/../lib/gcc/arm-fsl-linux-gnueabi/4.4.4/../../../../arm-fsl-linux-gnueabi/include/stdio.h:651: note: previous declaration of 'getline' was here


Patch Manually => [LTIB]/rpm/BUILD/krb5-1.3.4/src/appl/gssftp/ftpd/ftpcmd.y
with => http://mailman.mit.edu/pipermail/kerberos/2006-June/009953.html

Patch Manually => [LTIB]/rpm/BUILD/krb5-1.3.4/src/appl/gssftp/ftpd/ftpd_var.h
with => http://mailman.mit.edu/pipermail/kerberos/2006-June/009953.html

Patch Manually => [LTIB]/rpm/BUILD/krb5-1.3.4/src/appl/gssftp/ftpd/ftpd.c
with => http://mailman.mit.edu/pipermail/kerberos/2006-June/009953.html


#############################################################################
Test Summary
#############################################################################

      Currently stopped at Test4, not sure how to proceed, seem like it is side effect of temporary bypassing the Resolver error earlier on using config_opts inside krb5.spec.

     Test succeeded at Test 5 

 

     Anyone from Freescale Technical involved in testing and verifying the LTIB building of  FSL gnome release package as mentioned inside " i.MX53_START_Linux_BSP_UserGuide.pdf" which clearly mention that "Please note that only the profiles of Min profile, FSL gnome release packages and mfg firmware profile pass build tests."or anyone has somehow successfully build the FSL gnome release package before, appreciate if you can share your secret. Currently, I can't find anything inside Freescale official guidelines which could make this work . Pls help !

 

Many Thank in advance.


Tags (1)
0 Kudos
22 Replies

642 Views
arunmondkar
Contributor I

while building LTIB with FSL gnome release packages in step5 its giving error in this step  ./configure --prefix=%{_prefix} --host=$CFGHOST --build=%{_build} \
            --enable-shared  --without-tcl --with-netlib=/home/danny/test/training_mx53/linux/ltib/rootfs/lib/libresolv-2.11.1.so

/*checking for short... yes
checking size of short... configure: error: cannot compute sizeof (short), 77
configure: error: /bin/bash './configure' failed for util/profile*/

what is the reason for this

0 Kudos

642 Views
jimmychan
NXP TechSupport
NXP TechSupport

To resolve the problem "cannot find -lgssapi_krb5" when building gnome-vfs, just simply to remove or rename the /usr/bin/krb5-config file.

0 Kudos

642 Views
Claude_Sylvain
Contributor I


On 09/03/2012 2:53, IMXCommunity.org wrote:

>
> I'm new to embedded system and iMX53 QSB.
>
> I'm following your steps to build 'FSL gnome release package' with
> TWM and change 'startx' file and I success to enter a graphic system.
>
> But the system doesn't same as the ubuntu system in the original
> microSD card.
>
> It just has several directories, like 'Active Tasks', 'Office',
> Internet', ..., and 'Desktop Preference', on the Desktop.
>
> What packages should I choose in the LTIB option?
>
>

Hello Dean,

- The i.MX53 QSB BSP that serve to create the original SD-Card
  come from Canonical.
  See the following discussion:

http://imxcommunity.org/forum/topics/imx53-quick-start-board-the


- I don't think the BSP's that you can download from Freescale
  have all the package found in the original SD-Card.

- I have not investigated on "How to re-create the original
  SD-Card", but the key to this is probably in the discussion
  link I mentioned above.

Regards,

Claude


0 Kudos

642 Views
DeanHuang
Contributor III

Hi

I'm new to embedded system and iMX53 QSB.

I'm following your steps to build 'FSL gnome release package' with TWM and change 'startx' file and I success to enter a graphic system.

But the system doesn't same as the ubuntu system in the original microSD card.

It just has several directories, like 'Active Tasks', 'Office', Internet', ..., and 'Desktop Preference', on the Desktop.

What packages should I choose in the LTIB option?

Thanks.

0 Kudos

642 Views
nagesha71
Contributor I

Hello Danny,

I have tried building the package gnome-vfs as you said with all test cases.

During test 5, after applying the patches to ftp files, I ended up with the below error: "cannot find -lcom_err"

------------

/opt/freescale/usr/local/gcc-4.4.4-glibc-2.11.1-multilib-1.0/arm-fsl-linux-gnueabi/bin/../lib/gcc/arm-fsl-linux-gnueabi/4.4.4/../../../../arm-fsl-linux-gnueabi/bin/ld: cannot find -lcom_err
collect2: ld returned 1 exit status
make[2]: *** [libftp.la] Error 1
make[2]: *** Waiting for unfinished jobs....
rm -fr .libs/libhttp.lax
mkdir .libs/libhttp.lax
rm -fr .libs/libhttp.lax/libneon.a
mkdir .libs/libhttp.lax/libneon.a
(cd .libs/libhttp.lax/libneon.a && ar x /home/cmc/ltib/ltib/rpm/BUILD/gnome-vfs-2.24.1/modules/../imported/neon/.libs/libneon.a)
ar cru .libs/libhttp.a  http-neon-method.o http-proxy.o  .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_dates.o .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_request.o .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_props.o .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_locks.o .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_utils.o .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_redirect.o .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_md5.o .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_acl.o .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_xmlreq.o .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_session.o .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_gnomevfs.o .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_compress.o .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_auth.o .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_alloc.o .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_basic.o .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_207.o .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_string.o .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_uri.o .libs/libhttp.lax/libneon.a/ne_xml.o
arm-linux-ranlib .libs/libhttp.a
rm -fr .libs/libhttp.lax
creating libhttp.la
(cd .libs && rm -f libhttp.la && ln -s ../libhttp.la libhttp.la)
make[2]: Leaving directory `/home/cmc/ltib/ltib/rpm/BUILD/gnome-vfs-2.24.1/modules'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/cmc/ltib/ltib/rpm/BUILD/gnome-vfs-2.24.1'
make: *** [all] Error 2
error: Bad exit status from /home/cmc/ltib/ltib/tmp/rpm-tmp.58985 (%build)


RPM build errors:
    Bad exit status from /home/cmc/ltib/ltib/tmp/rpm-tmp.58985 (%build)
Build time for gnome-vfs: 37 seconds

----------

Please suggest me on a way forward ?

thanks in advance.

-Nagesh A

0 Kudos

642 Views
Claude_Sylvain
Contributor I


On 09/11/2011 5:28, IMXCommunity.org wrote:

>
> I fixed my problem by replacing keyboard0 by event2 in startx script.
>

Hello Philippe,

Glad to know that you fixed your problem.

i.MX53 QSB is a great target!

Claude

0 Kudos

642 Views
philippecavenel
Contributor I

Hello,

I fixed my problem by replacing keyboard0 by event2 in startx script.

Best Regards,

Philippe.

0 Kudos

642 Views
philippecavenel
Contributor I
Hello Claude,

I am trying to use matchbox-window-manager on standard FSL gnome release packages (latest build 11.09).  After some difficulties, I got the environment on my VGA display by following your explanation. I also used your startx script. The mouse is working fine but the keyboard doesn't work. In fact device /dev/input/keyboard0 is not present.

when I plug in the keyboard I have :

usb 2-1: new high speed USB device using fsl-ehci and address 4
usb 2-1: New USB device found, idVendor=05ac, idProduct=1006
usb 2-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
usb 2-1: Product: Keyboard Hub
usb 2-1: Manufacturer: Apple, Inc.
usb 2-1: SerialNumber: 000000000000
hub 2-1:1.0: USB hub found
hub 2-1:1.0: 3 ports detected
usb 2-1.2: new low speed USB device using fsl-ehci and address 5
usb 2-1.2: New USB device found, idVendor=05ac, idProduct=0221
usb 2-1.2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
usb 2-1.2: Product: Apple Keyboard
usb 2-1.2: Manufacturer: Apple, Inc

On device, each time I unplug / plug my keyboard, I get two new devices :

crw-rw----    1 root     root      189, 135 Jan  1 00:43 /dev/usbdev2.8
crw-rw----    1 root     root      189, 136 Jan  1 00:43 /dev/usbdev2.9

(8 and 9 are incremented at each unplug / plug action,  next values  are 10 and 11 and so on).

I tried to use some other keyboards, but the result is the same, nothing happens when I press on keys.
I don't use touch screen and I have no LCD screen connected to my board.

Do you have any idea to fix that problem ?

Best Regards,

Philippe Cavenel.
0 Kudos

642 Views
Claude_Sylvain
Contributor I

- Ok...  Got TWM running too :-)

- To be able to built TWM, I had to configure Ltib the following
  way:
    - In "Package list"...
    - In "X11"...
    - Select "Built full modular X Server".
    - In "X11 libraries and packages"...
    - Select "xorg-x11-drv-keyboard", "xorg-x11-drv-mouse", "twm",
      "xterm".

Claude


0 Kudos

642 Views
DannyChin_ng
Contributor I

     Actually TWM look pretty clean and cool. It show the originality of a "Windows" gui and it does look better than MS Windows 3.1 though. I feel that it is pretty light weight and good enough for application like Alarm Control Panel, Industrial meter, Oscilloscope, Car IVI and so on.  I think we can  tweak it somemore.

0 Kudos

642 Views
Claude_Sylvain
Contributor I

>
> Maybe inside my rootfs, I have added all X11 , modular packages
> during the build and somehow there is twm inside it.
>
> root@freescale ~$ which twm
> /usr/bin/twm
>
 
- Really interesting!
  I will try to add "All X11 modular packages" when configuring Ltib.
  I really want to see that TWM !


>
> For the old startx script given, by trial and error,  even there is no
> DISPLAY set, when I change "twm -display 0 &" ==> "twm -display :0 &",
> somehow it WORK ! , I can see "X" and mouse left click will bring up
> the TWM green color drop down menu where I can see the
> "Iconify,Resize....Xterm, Kill...." . Wow ! first time looking at TWM,
> back to 80" but it did work.
>

- My fault, I forgot the ":" in "-display" option when calling
  twm  :-(

- I really want to see that twm working on i.MX53 QSB!  It's time to
  me to make another Ltib session.


>
> I will try to use the new startx script given to see if the Matchbox can
> work out or not .
>

- I think it will work ;-)


Claude


0 Kudos

642 Views
DannyChin_ng
Contributor I

Hi Claude,

    Your new startx script for matchbox did work OK !!!

 

    After export DISPLAY=:0, the matchbox Windows Manager WORK OK ! It show a blue color desktop with a row of folder icon (Active Tasks, office, Internet, .... Desktop Preference) on top, a clock (4:00am) and a "start menu" at the bottom. I guess it work right ?

 

      The mouse and keyboard work OK , but the touchscreen (I am using a 22" touch screen LCD monitor) is a bit offset when being touch or touch-drag.

 

      There is much thing I need to learn to use this matchbox and another desktop/windows manager.  Hopefully one day, can manage to configure the Unity Desktop for it. Really thank for your time and you really save my day, keep in touch.

 

      The fun with iMX53 QSB has just begun !

0 Kudos

642 Views
DannyChin_ng
Contributor I

Hi Claude,

 

Maybe inside my rootfs, I have added all X11 , modular packages during the build and somehow there is twm inside it.

 

root@freescale ~$ which twm
/usr/bin/twm

 

   For the old startx script given, by trial and error,  even there is no DISPLAY set, when I change "twm -display 0 &" ==> "twm -display :0 &", somehow it WORK ! , I can see "X" and mouse left click will bring up the TWM green color drop down menu where I can see the "Iconify,Resize....Xterm, Kill...." . Wow ! first time looking at TWM, back to 80" but it did work.

 

I will try to use the new startx script given to see if the Matchbox can work out or not .

 

Thanks a lot Claude, you really save my day !

0 Kudos

642 Views
Claude_Sylvain
Contributor I


- Sorry Danny,
  The "startx" I sent to you is obsolete.  It do not work, since
  it call "twm", and it is not there.

- I have attached the "startx" that I use actually (on a i.MX53 QSB).

- For the errors you mention, it is like "startx" was started twice.
  This is really strange.

- Remarks:
  With the attached "startx" you will get "XKB" errors.  This error
  are non-fatal.  X server and Matchbox can work, even with this errors.


Claude


0 Kudos

642 Views
DannyChin_ng
Contributor I

Hi Claude,

 

Just for some reference, this attached  file showing all logs started from iMX53 QSB power up, login, environment variables and list of all the running processes and the startx script used.

 

Beside, from the /dev/input , can't really find the /dev/input/keyboard0 as specified in the new startx script.

root@freescale /$ ls /dev/input
by-id    event0   event2   event4   event6   mice     mouse1   uinput
by-path  event1   event3   event5   event7   mouse0   mouse2

0 Kudos

642 Views
DannyChin_ng
Contributor I

Hi Claude,

 

Thank a lot for your time. I have just replaced the /usr/bin/startx with the attached script. Below is the test output:

 

VFS: Mounted root (ext4 filesystem) on device 179:1.
Freeing init memory: 172K
EXT4-fs (mmcblk0p1): re-mounted. Opts: (null)
mmcblk0: retrying using single block read

arm-none-linux-gnueabi-gcc (4.4.4_09.06.2010) 4.4.4
root filesystem built on Fri, 08 Jul 2011 03:35:33 +0800
Freescale Semiconductor, Inc.

freescale login: root


BusyBox v1.15.0 () built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

 

root@freescale ~$

root@freescale ~$ uname -a
Linux freescale 2.6.35.3-744-g27fdf7b #1 PREEMPT Tue Jul 5 13:26:21 SGT 2011 armv7l GNU/Linux


root@freescale ~$export DISPLAY=:0

 

root@freescale ~$ startx
_XSERVTransSocketUNIXCreateListener: ...SocketCreateListener() failed
_XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: server already running

Fatal server error:
Cannot establish any listening sockets - Make sure an X server isn't already running
twm:  unable to open display "0"

root@freescale ~$ps -ef

.....

2345 root     40100 S    Xfbdev -nolisten tcp -keybd keyboard,,device=/dev/inp
2349 root      2148 R    ps -ef


root@freescale ~$ kill 2345


root@freescale ~$ startx
(EE) XKB: Couldn't open rules file /usr/share/X11/xkb/rules/base
(EE) XKB: No components provided for device Virtual core keyboard
(EE) XKB: Couldn't open rules file /usr/share/X11/xkb/rules/base
(EE) XKB: No components provided for device (unnamed keyboard)
unrecognised device identifier!
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed (2)
unrecognised device identifier!
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed (2)
unrecognised device identifier!
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed (2)
unrecognised device identifier!
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed (2)
twm:  unable to open display "0"


When I try to move the mouse, the below output is shown whereas the Keyboard keypress show no response

===============================================================================

root@freescale ~$ Switching to mouse protocol "imps/2"
Switching to mouse protocol "exps/2"
Switching to mouse protocol "bus"
Switching to mouse protocol "ps/2"

 

The LCD Monitor screen is just blank, when I kill the Xfbdev process, the screen will flickering once and just showing "No Signal" then blank.

 

This process => "Xfbdev -nolisten tcp -keybd keyboard,,device=/dev/inp"    will always appear everytime I run "startx" , wondering why it ends with "device=/dev/inp" seem like could be some command quote issue or something else..

0 Kudos

642 Views
arunmondkar
Contributor I

what is the startx file for imx53quicksortboard previously keyboard did not worked so when i add startx file to the /usr/bin then keyboard working but am not gettong LCD monitor display the startx file what i am using is that is given by you only what is the problem please let me know  and LCD is MCIMX28LCD Seiko 4.3" WVGA Rev B

0 Kudos

642 Views
Claude_Sylvain
Contributor I

Hello Danny,

- Lot of questions...
  I will try to answer them all, the best I can...
 

>
> The ltib commands used are from i.MX53 START Linux User’s Guide,
> Rev 11.01.00 and LTIB help as shown below:
>
>
> ./ltib -c - from ltib command help page
>
> ./ltib -m config  - Chapter 2.2 Page 9
>
> ./ltib --selectype  - Chapter 2.8 Page 12
>

- Do not really understand why you use "./ltib -c" and "./ltib --selectype",
  since the procedure in chapter 2.2 seems to be sufficient.
  I only use procedure in chapter 2.2, and it works for me.


>
> I am quite interested in using the lightweight windows
> manager-Matchbox, wondering is it that you select the package X
> and Matchbox from the ltib package list or you download the source
> and build manually into the rootfs tree ? How do we configure the
> StartX script for both VGA/LCD/LVDS/HDMI then ?
>

- Matchbox is the default Windows/Desktop manager when selecting
  FSL gnome Release packages.
- I only use VGA (TVE) output.  See below...

 
>
> Btw, can you let me know where can we find
> the L2.6.35_11.03_ER_source_bundle.tar.gz because from Freescale iMX53
> download site
> ( https://www.freescale.com/webapp/sps/site/prod_summary.jsp?code=IMX...) ,
> I can only find the 11.01 and not the 11:03 source.
>

- Some weeks ago this package was available on the i.MX QSB download
  page.  But Freescale have removed recently.

 
>
> From another Freescale iMX53 Download links:-
>
> http://www.freescale.com/webapp/sps/site/prod_summary.jsp?code=i.MX...
>
> L2.6.35_11.01.00_ER_source_bundle.tar.gz    => iMX53 QSB
>
> L2.6.35_11.03_ER_source_bundle.tar.gz    => iMX53 Sabre Platform
>
> L2.6.35_11.05.01_ER_source_bundle.tar.gz    => iMX53 Sabre Platform
>
> Wondering if we can also use 11.03 and 11.05 for iMX53 QSB ?
>

- I think that the "L2.6.35_11.03_ER_source_bundle.tar.gz" was the
  package previously available from the i.MX53 QSB download page.
  From my experience, this package to not work with the
  i.MX 53 QSB.  The Kernel seems to not support the VGA (TVE) output.


>
> After configuration tweaking and some more patching and 12 hours
> building.... finally build succeeded for FSL gnome release package,
> flashed into the MicroSD  but when boot up and login as root, fail to
> bring up the X & Matchbox as shown below:
>

- I attached the "startx" script I use for my i.MX53 QSB.
  This is a patched script that avoid the "_XSERVTransSocketOpenCOTSServer"
  errors and start X using a keyboard and a mouse (not the touch screen).
  This is a ugly patch, but it works for me.


Claude


0 Kudos

642 Views
DannyChin_ng
Contributor I

     After configuration tweaking and some more patching and 12 hours building.... finally build succeeded for FSL gnome release package, flashed into the MicroSD  but when boot up and login as root, fail to bring up the X & Matchbox as shown below:

 

[iMX53 QSB via USB Serial Cable]

===========================================================

root@freescale ~$ uname -a
Linux freescale 2.6.35.3-744-g27fdf7b #1 PREEMPT Tue Jul 5 13:26:21 SGT 2011 armv7l GNU/Linux


root@freescale ~$ startx
_XSERVTransSocketOpenCOTSServer: Unable to open socket for inet6
_XSERVTransOpen: transport open failed for inet6/freescale:0
_XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: failed to open listener for inet6
(EE) XKB: Couldn't open rules file /usr/share/X11/xkb/rules/base
(EE) XKB: No components provided for device Virtual core keyboard

Backtrace (0 deep):

Fatal server error:
Segmentation fault caught

matchbox-desktop: unable to open display !
matchbox-panel: failed to open displaymatchbox: can't open display! check your DISPLAY variable.
ts_open: No such file or directory

 

*This iMX53 QSB is tested OK and working fine using the Ubuntu 10.04 (Lucid) MicroSD previously. So its VGA Port, Cable and the LCD Monitor is OK.

* It show same error message even after exporting DISPLAY=:0

 

Below is the startx script used ( /usr/bin/startx)

===========================================================

#!/bin/sh
IS_BABBAGE=NO
grep Babbage /proc/cpuinfo > /dev/null 2>&1
if [ $? = 0 ]; then
        IS_BABBAGE=YES
        Xfbdev -keybd keyboard,,device=/dev/input/keyboard0 -mouse mouse,2,device=/dev/input/mice &
else
        Xfbdev -mouse tslib,2,device=/dev/input/ts0 &
fi

sleep 8

matchbox-window-manager -d :0 -use_lowlight no -use_titlebar yes -use_cursor yes&
matchbox-desktop&
matchbox-panel  --bgtrans yes  &
sleep 5
# Calibrate when using the rootfs the first time
if [ $IS_BABBAGE = NO ]; then
        ls /usr/etc | grep pointercal > /dev/null 2>&1
        if [ $? = 1 ]; then
                ts_calibrate
        fi
fi

===========================================================

 

Can anyone help ? Thanks

0 Kudos

642 Views
DannyChin_ng
Contributor I

Hi Claude,

 

   From another Freescale iMX53 Download links:-

http://www.freescale.com/webapp/sps/site/prod_summary.jsp?code=i.MX...

 

L2.6.35_11.01.00_ER_source_bundle.tar.gz    => iMX53 QSB

L2.6.35_11.03_ER_source_bundle.tar.gz    => iMX53 Sabre Platform

L2.6.35_11.05.01_ER_source_bundle.tar.gz    => iMX53 Sabre Platform

 

Wondering if we can also use 11.03 and 11.05 for iMX53 QSB ?

0 Kudos