LTIB with gnome for imx51

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

LTIB with gnome for imx51

1,253 Views
davidkviana
Contributor I

Hi guys , I'm trying create a rootfs with LTIB, so I downloaded L2.6.35_10.11.01_ER_source_bundle, in freescale's site, untarred it, and was installed without problems. I've compiled the linux and the rootfs was created with LTIB, but without gnome, so when I try insert the gnome packages the LTIB always fails in package gnome-vfs. The file lgssapi_krb5 can not be found, and really it dosen't there, and I' don't know how compile it. The errors about  libftp, too related I don't have any idea how to solve. If somebody know something about this problem please, help me. Thanks !!!

 

gcc -shared  .libs/http-neon-method.o .libs/http-proxy.o -Wl,--whole-archive ../imported/neon/.libs/libneon.a -Wl,--no-whole-archive  -Wl,--rpath -Wl,/home/david/Desenv/linux/linux35/lsource/ltib/ltib/rpm/BUILD/gnome-vfs-2.24.1/libgnomevfs/.libs -L/home/david/Desenv/linux/linux35/lsource/ltib/ltib/rootfs/usr/lib -lgmodule-2.0 -lgthread-2.0 -lgconf-2 -ldbus-glib-1 -ldbus-1 -lgobject-2.0 -lglib-2.0 -lz -lxml2 ../libgnomevfs/.libs/libgnomevfs-2.so -lutil -lrt  -pthread -Wl,-soname -Wl,libhttp.so -o .libs/libhttp.so

/opt/freescale/usr/local/gcc-4.4.4-glibc-2.11.1-multilib-1.0/arm-fsl-linux-gnueabi/bin/../lib/gcc/arm-fsl-linux-gnueabi/4.4.4/../../../../arm-fsl-linux-gnueabi/bin/ld: cannot find -lgssapi_krb5

collect2: ld returned 1 exit statusmake[2]: *** [libftp.la] Error 1

 

(cd .libs && rm -f libhttp.la && ln -s ../libhttp.la libhttp.la)make[2]: Leaving directory `/home/david/Desenv/linux/linux35/lsource/ltib/ltib/rpm/BUILD/gnome-vfs-2.24.1/modules'make[1]: *** [all-recursive] Error 1make[1]: Leaving directory `/home/david/Desenv/linux/linux35/lsource/ltib/ltib/rpm/BUILD/gnome-vfs-2.24.1'make: *** [all] Error 2error: Bad exit status from /home/david/Desenv/linux/linux35/lsource/ltib/ltib/tmp/rpm-tmp.232 (%build)

RPM build errors:    Bad exit status from /home/david/Desenv/linux/linux35/lsource/ltib/ltib/tmp/rpm-tmp.232 (%build)Build time for gnome-vfs: 61 seconds
Failed building gnome-vfs

Tags (1)
0 Kudos
10 Replies

94 Views
jimmychan
NXP TechSupport
NXP TechSupport


To resolve this problem , just simply to remove or rename the /usr/bin/krb5-config file.

0 Kudos

94 Views
DannyChin_ng
Contributor I

Hi David,

 

Pls note that the LTIB build can't provide you the same Ubuntu lucid image (inside MicroSD) without additional effort. I found out this the hard way.

 

Perhaps the following 2 threads may help:

http://imxcommunity.org/forum/topics/solved-imx53-quick-start-board

http://imxcommunity.org/forum/topics/imx53-quick-start-board-the

 

     Recently, I cross compiled a Wifi Driver for a USB wifi dongle using LTIB, seem OK except for some USB Ehci issue, still investigating, not sure if it is the IMX53QSB hardware bugs or the USB Hub issue or Power issue. As long as it is built by the toolchain inside /opt/freescale with the same kernel header of the target , together with all dependencies in place, it could run.

0 Kudos

94 Views
davidkviana
Contributor I

Hi, my problem was about the Linux with Gnome compiled on LTIB of Freescale. When I compiled my linux for graphic interface full, it compiled with error, or the appearance it is not equals ubuntu demo image.

Then the support of Freescale said that linux actually compiled by LTIB provided by them, did not have a linux with gnome interface as the demo version. Hugs!

0 Kudos

94 Views
DannyChin_ng
Contributor I

Hi Max,

 

Just try "./ltib" again until the network go through. From my previous experience, the download site is somehow quite congested or due to other unknown reason.

0 Kudos

94 Views
mmaaxx
Contributor III

Hello,

 

I'm also trying to build linux for imx53 start (loco) with gnome, and ran into exactly same problem - missing gssapi_krb5.

So I reconfigured the build, and added Kerberos 5 authentication. Then restarted the build, and got another problem: 

 

Processing: krb5

==================

Build path taken because: no prebuilt rpm, 

Testing network connectivity

No network download connection available

 

Can't get: krb5-1.3.4.tar.gz at ./ltib line 790.

 

Linux host PC is connected to the internet. Any suggestions?

 

Thanks!

0 Kudos

94 Views
daiane_angolini
NXP Employee
NXP Employee
great!

Danny Chin said:

Hi Ms Daiane Agnolini,

 

Thank for your reply, agreed it might caused by missing package related to libresolv* o. Just created a discussion topic specifically for this iMX53 FSL gnome release package issue at

http://imxcommunity.org/forum/topics/imx53-quick-start-board-ltib

 

So, will continue from there.

 

 

 

0 Kudos

94 Views
DannyChin_ng
Contributor I

Hi Ms Daiane Agnolini,

 

Thank for your reply, agreed it might caused by missing package related to libresolv* o. Just created a discussion topic specifically for this iMX53 FSL gnome release package issue at

http://imxcommunity.org/forum/topics/imx53-quick-start-board-ltib

 

So, will continue from there.

0 Kudos

94 Views
daiane_angolini
NXP Employee
NXP Employee

For build error, may it be caused by some missing package on your PC?

 

For Ubuntu image, I don´t think it´s built by freescale. As I know, the image (Ubuntu rootfs) is provided by Canonical.

0 Kudos

94 Views
DannyChin_ng
Contributor I

Too Bad , it fail again !

configure: error: Cannot find resolver support routine res_search in -lresolv.

====================================================================================

+ cd krb5-1.3.4
+ echo Patch #0 (krb5-fix-build-error.patch):
Patch #0 (krb5-fix-build-error.patch):
+ patch -p1 -s
+ exit 0
Executing(%build): /bin/sh -e /home/freescale/training_mx53/linux/ltib/tmp/rpm-tmp.36963
+ umask 022
+ cd /home/freescale/training_mx53/linux/ltib/rpm/BUILD
+ cd krb5-1.3.4
+ config_opts=ac_cv_func_regcomp=yes ac_cv_file__etc_environment=yes ac_cv_file__etc_TIMEZONE=yes
+ [ -n  ]
+ cd src
+ eval ac_cv_func_regcomp=yes ac_cv_file__etc_environment=yes ac_cv_file__etc_TIMEZONE=yes ./configure --prefix=/usr --host=arm-linux --build=i686-pc-linux-gnu --enable-shared --without-tcl
+ ac_cv_func_regcomp=yes ac_cv_file__etc_environment=yes ac_cv_file__etc_TIMEZONE=yes ./configure --prefix=/usr --host=arm-linux --build=i686-pc-linux-gnu --enable-shared --without-tcl
configure: creating cache ./config.cache
checking for arm-linux-gcc... gcc
checking for C compiler default output... a.out
checking whether the C compiler works... yes
checking whether we are cross compiling... yes
checking for suffix of executables...
checking for suffix of object files... o
checking whether we are using the GNU C compiler... yes
checking whether gcc accepts -g... yes
checking how to run the C preprocessor... gcc -E
checking for gcc option to accept ANSI C... none needed
Looking for ././config
configure: adding extra warning flags for gcc
built in krb4 support
checking which version of com_err to use... krb5
checking which version of subsystem package to use... krb5
checking for an ANSI C-conforming const... yes
checking for gethostbyname... yes
checking for socket... yes
checking if DNS Kerberos lookup support should be compiled in... yes
checking for res_search... no
checking for res_search in -lresolv... no
configure: error: Cannot find resolver support routine res_search in -lresolv.
error: Bad exit status from /home/freescale/training_mx53/linux/ltib/tmp/rpm-tmp.36963 (%build)


RPM build errors:
    Bad exit status from /home/freescale/training_mx53/linux/ltib/tmp/rpm-tmp.36963 (%build)
Build time for krb5: 10 seconds

Failed building krb5


f_buildrpms() returned an error, exiting
traceback:
 main:560


Started: Tue Jul  5 12:56:23 2011
Ended:   Tue Jul  5 18:16:55 2011
Elapsed: 19232 seconds

These packages failed to build:
krb5

Build Failed

Exiting on error or interrupt

0 Kudos

94 Views
DannyChin_ng
Contributor I

Hi,

    I am using imx53 QSB and development host running in Ubuntu 10.10 + ltib (I am not using the vmware VM_UBUNTU.zip lucid ) . I started with "preconfig min profile" and the u-boot,kernel and rootfs is ok, flashed inside the MicroSD and tested with the board fine. Just that it got no X like the one Ubuntu 10.04(Lucid) demo images inside the MicroSD card which came with the imx53 QSB. So, my goal is to build a rootfs with Desktop. The "preconfig min profile" got no X so what I did next is I remove everything and reinstall ltib and  I  choose "FSL gnome release package".  The reason I reinstall ltib is because the ./ltib -c seem not allowing us to go back to select Package profile screen.

 

    During the build, I am also having exactly same problem as highlighted by David Viana of "cannot find -lgssapi_krb5". My guess is the FSL gnome release package does not include krb5 package (CONFIG_PKG_KRB5 flag inside defconfig.dev is not set). So,  After the build failure, I go on with "./ltib -m config" and from the package list, I select the "[ * ] Kerberos 5 authentication" and do "./ltib" to build it again. The build process start configuring Kerberos 5 authentication and it stopped at the below:

=======================================================
checking for res_search... no
checking for res_search in -lresolv... no
configure: error: Cannot find resolver support routine res_search in -lresolv.
error: Bad exit status from /home/freescale/training_mx53/linux/ltib/tmp/rpm-tmp.81031 (%build)
=======================================================

I do have /lib/libresolv-2.12.1.so and also inside the LTIB toolchain. I don't know why the error above occur but my guess is that the "res_search in -lresolv...no" has something do with krb5 dns lookup so I just trying proceed to add "--disable-dns" inside the following file configure section:

/home/freescale/training_mx53/linux/ltib/dist/lfs-5.1/krb5/krb5.spec    //Added --disable-dns

 

Then I proceed to ./ltib again and the build process for krb5 still failed after a while.

 

      So, I proceed to disable the kerberos checking inside the following file using a patch from http://www.mail-archive.com/gnome-vfs-list@gnome.org/msg01573.html.

/home/freescale/training_mx53/linux/ltib/dist/lfs-5.1/gnome-vfs/gnome-vfs.spec        //Added - --disable-kerberos
/home/freescale/training_mx53/linux/ltib/rpm/BUILD/gnome-vfs-2.24.1/configure.in    //Patched

 

       Unfortunately, somehow running ./ltib will not use the modified configure.in, I don't know why, maybe it got from some configure cache of something. So, I proceed with "./ltib -m distclean" and opps ! everything gone, so I got to run ./ltib -c again to start from the beginning. The only different this time is that I select "FSL gnome release package" straight away and manually adding "[ * ] Kerberos 5 authentication". At the time of this writting, the ltib has been running for 5 hours + ..... and haven't reach the gnome vfs section yet, not sure it will fail again or ok........

 

 

Some Questions:

============================

1. Anyone who has successfully built "FSL gnome release package", appreciate if you could share your method.

 

2. Anyone know how to add on which packages on top of the "preconfig min profile" to get minimum X desktop working, appreciate if you could share it also. Thanks.

 

3. Anyone from Freescale or elsewhere know how the Ubuntu 10.04 desktop (Lucid) inside the microSD card is built with what LTIB configuration, appreciate if you could share it.Perhap, from there , I can use the similiar method for Ubuntu 10.10.

 

Many thanks in advance.

0 Kudos