Issue with pin configuration in S32DS3.4

cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 

Issue with pin configuration in S32DS3.4

2,345 Views
DenisT1980
Contributor III

I have issue with pin configuration by S32DS 3.4.

I have configured the pin 1 of PORT C as GPIO output, but in the automatic created structure the direction is marked as GPIO_UNSPECIFIED_DIRECTION.

Hier is excerpt from pin_mux.c

 

/* clang-format off */

/*

* TEXT BELOW IS USED AS SETTING FOR TOOLS *************************************

BOARD_InitPins:

- options: {callFromInitBoot: 'true', coreID: core0}

- pin_list:

- {pin_num: '1', peripheral: LPSPI1, signal: sin, pin_signal: PTD1, direction: INPUT, PE: state_0}

- {pin_num: '2', peripheral: LPSPI1, signal: 'sck, sck', pin_signal: PTD0, direction: OUTPUT, PE: state_0, PS: state_1}

- {pin_num: '3', peripheral: PORTE, signal: 'port, 11', pin_signal: PTE11, direction: OUTPUT}

- {pin_num: '22', peripheral: PORTD, signal: 'port, 7', pin_signal: PTD7, direction: INPUT, PE: state_1, PS: state_1, initValue: state_1}

- {pin_num: '23', peripheral: PORTD, signal: 'port, 6', pin_signal: PTD6, direction: OUTPUT}

- {pin_num: '28', peripheral: PORTC, signal: 'port, 16', pin_signal: PTC16, direction: OUTPUT}

- {pin_num: '30', peripheral: ADC0, signal: 'se, 12', pin_signal: PTC14}

- {pin_num: '31', peripheral: PORTB, signal: 'port, 3', pin_signal: PTB3, direction: OUTPUT}

- {pin_num: '32', peripheral: PORTB, signal: 'port, 2', pin_signal: PTB2, direction: OUTPUT}

- {pin_num: '33', peripheral: CAN0, signal: 'txd, txd', pin_signal: PTB1}

- {pin_num: '34', peripheral: CAN0, signal: 'rxd, rxd', pin_signal: PTB0}

- {pin_num: '37', peripheral: ADC0, signal: 'se, 3', pin_signal: PTA7}

- {pin_num: '38', peripheral: ADC0, signal: 'se, 2', pin_signal: PTA6}

- {pin_num: '42', peripheral: CAN2, signal: 'txd, txd', pin_signal: PTB13}

- {pin_num: '43', peripheral: CAN2, signal: 'rxd, rxd', pin_signal: PTB12}

- {pin_num: '46', peripheral: PORTD, signal: 'port, 2', pin_signal: PTD2, direction: OUTPUT}

- {pin_num: '47', peripheral: LPI2C0, signal: 'scl, scl', pin_signal: PTA3, PS: state_1}

- {pin_num: '48', peripheral: LPI2C0, signal: 'sda, sda', pin_signal: PTA2, PS: state_1}

- {pin_num: '51', peripheral: LPUART1, signal: txd, pin_signal: PTC7, direction: OUTPUT}

- {pin_num: '52', peripheral: LPUART1, signal: rxd, pin_signal: PTC6, PE: state_0, PS: state_0}

- {pin_num: '54', peripheral: PORTE, signal: 'port, 2', pin_signal: PTE2, direction: OUTPUT, PE: state_0, PS: state_1}

- {pin_num: '55', peripheral: CAN1, signal: 'txd, txd', pin_signal: PTA13}

- {pin_num: '56', peripheral: CAN1, signal: 'rxd, rxd', pin_signal: PTA12}

- {pin_num: '57', peripheral: PORTA, signal: 'port, 11', pin_signal: PTA11, direction: OUTPUT, PS: state_1}

- {pin_num: '59', peripheral: PORTE, signal: 'port, 1', pin_signal: PTE1, direction: OUTPUT}

- {pin_num: '60', peripheral: LPSPI1, signal: sout, pin_signal: PTE0, direction: OUTPUT, PE: state_0, DSE: state_1}

- {pin_num: '64', peripheral: SWD, signal: dio, pin_signal: PTA4}

- {pin_num: '25', peripheral: PORTC, signal: 'port, 1', pin_signal: PTC1, direction: OUTPUT}

* BE CAREFUL MODIFYING THIS COMMENT - IT IS YAML SETTINGS FOR TOOLS ***********

*/

/* clang-format on */

 

And the excerpt from structure

 

{

.base = PORTC,

.pinPortIdx = 1U,

.pullConfig = PORT_INTERNAL_PULL_NOT_ENABLED,

.driveSelect = PORT_LOW_DRIVE_STRENGTH,

.passiveFilter = false,

.mux = PORT_MUX_AS_GPIO,

.pinLock = false,

.intConfig = PORT_DMA_INT_DISABLED,

.clearIntFlag = false,

.gpioBase = PTC,

.direction = GPIO_UNSPECIFIED_DIRECTION,

.digitalFilter = false,

.initValue = 0U,

},

0 Kudos
8 Replies

2,305 Views
danielmartynek
NXP TechSupport
NXP TechSupport

Hi @DenisT1980,

Please specify the MCU and the RTD version.

 

Thank you

 

0 Kudos

2,301 Views
DenisT1980
Contributor III

MCU: S32K146

SDK Version 4.0.2

0 Kudos

2,280 Views
danielmartynek
NXP TechSupport
NXP TechSupport

Hi @DenisT1980,

I can't reproduce the issue.

When I create a project from example,

hello_world_s32k146

PTC1 is a GPIO output by default

danielmartynek_0-1640256132640.png

the pin_mux.c file is generated correctly:

danielmartynek_1-1640256192473.png

 

Can you test it with that example?

Do you use Linux?

 

Thanks,

BR, Daniel

 

0 Kudos

2,149 Views
DenisT1980
Contributor III

I have made my own research. As I have understood the fault occurs, if the pin is configured for more than one functional group.

I have created the test project from example „hello world“, as you described. The pin configuration in functional group „BOARD_InitPins“ was OK. Then I have created the new pins functional group „TestFuncGroup“ and configured for this group the PORTC1 as ADC channel 9. Now is the configuration for PORTC1 in BOARD_InitPins wrong.

0 Kudos

2,132 Views
danielmartynek
NXP TechSupport
NXP TechSupport

Hello @DenisT1980,

I juts tried to reproduce it, but it gives me an error that the pin is already configured in the default BOARD_InitPins function group.

danielmartynek_0-1641372630961.png

 

BR, Daniel

0 Kudos

2,127 Views
DenisT1980
Contributor III

Please, check if both functional group are marked as "Called by default initialization function". Select only one function group.

0 Kudos

2,109 Views
danielmartynek
NXP TechSupport
NXP TechSupport

Hello @DenisT1980,

You are right, PTC1 has GPIO_UNSPECIFIED_DIRECTION in Arr0

danielmartynek_0-1641466318211.png

danielmartynek_1-1641466387873.png

But if I move the second group up like this:

danielmartynek_1-1641467358734.png

 

It seems to be good,

 

danielmartynek_0-1641467272266.png

 

 

Regards,

Daniel

 

0 Kudos

1,827 Views
DenisT1980
Contributor III

But this make all my GPIO pins to OUTPUT, also such that are configured as INPUT!.

0 Kudos