Error when flashing to MIMXRT1050-EVKB - "Wire ACK Wait in DAP access"

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Error when flashing to MIMXRT1050-EVKB - "Wire ACK Wait in DAP access"

Jump to solution
226 Views
dabortol
Contributor II

Hi everyone,

 

I'm getting a "Wire ACK Wait in DAP access" error when trying to flash to my MIMXRT1050-EVKB.

 

-------------------------

Ns: MCUXpresso IDE RedlinkMulti Driver v11.3 (Mar 30 2021 17:55:57 - crt_emu_cm_redlink build 18)
Pc: ( 0) Reading remote configuration
Wc(03). No cache support.
Nc: Found chip XML file in ./mimxrt1050-evk-common/cmake/MIMXRT1052xxxxB.xml
Pc: ( 5) Remote configuration complete
Nc: Restarted LinkServer process (PID 499706).
Wc: ============= SCRIPT: RT1050_connect.scp =============
Wc: RT1050 Connect Script
Wc: DpID = 0BD11477
Wc: Error: Wire Ack Wait Fault
Wc: Error: Wire Ack Wait Fault
Wc: Disabling MPU
Wc: Error: Wire Ack Wait Fault
Wc: Error: Wire Ack Wait Fault
Wc: Configure FlexRAM for 256KB OC RAM, 128KB I-TCM, 128KB D-TCM
Wc: Error: Wire Ack Wait Fault
Wc: Error: Wire Ack Wait Fault
Wc: Error: Wire Ack Wait Fault
Wc: Finished
Wc: ============= END SCRIPT =============================
Nc: Probe Firmware: DAPLink CMSIS-DAP (ARM)
Nc: Serial Number: 0227000047784e4500299003d917004ce561000097969900
Nc: VID:PID: 0D28:0204
Nc: USB Path: /dev/hidraw5
Nc: Using memory from core 0 after searching for a good core
Nc: connection failed - Nn(05). Wire ACK Wait in DAP access.. Retrying
Ed:02: Failed on connect: Em(01). Cannot find MEM-AP selected by core index (check target power)
Et: Probe(0): Connected&Reset. Was: NotConnected. DpID: 0BD11477. CpuID: 00000000. Info: <None>
Nc: Last stub error 0: OK
Nc: Last sticky error: 0x0 AIndex: 0
Nc: No debug bus (MemAp) selected
Nc: DAP Speed test unexecuted or failed
Nc: Debug protocol: SWD. RTCK: Disabled. Vector catch: Disabled.
Pc: (100) Target Connection Failed

-------------------------

I tried using both firmware (QSPI and Hyperflash) and to flash both from the GUI Flash Tool and the cmd line.

 

Any solution?

 

I'm on Ubuntu 20.04.2 LTS.

 

Many thanks

Tags (1)
0 Kudos
1 Solution
141 Views
dabortol
Contributor II

Hi, after a few attempts I am now able to flash the device.

What worked for me was to :

- power off -> configure the board to serial downloader mode SW7 (0001)

- power on -> flash the device (MCUXpresso GUI Flash tool)

- power off -> set back SW7 to Hyper Flash Boot Mode (0110) -> power on

Reference https://www.nxp.com/docs/en/application-note/AN12107.pdf

 

I have an unrelated issue (?) which is the LCD screen being black.

Thanks for your help

 

View solution in original post

0 Kudos
6 Replies
221 Views
jingpan
NXP TechSupport
NXP TechSupport

Hi @dabortol ,

I guess the RT1050 chip is not power on. Please check J1. You should connect the jumper to 5-6.

 

Regards,

Jing

0 Kudos
195 Views
dabortol
Contributor II

J1 is connected to 5-6.

I get a slightly different error at times.

 

-------------------------

Ns: MCUXpresso IDE RedlinkMulti Driver v11.3 (Mar 30 2021 17:55:57 - crt_emu_cm_redlink build 18)
Pc: ( 0) Reading remote configuration
Wc(03). No cache support.
Nc: Found chip XML file in ./mimxrt1050-evk-common/cmake/MIMXRT1052xxxxB.xml
Pc: ( 5) Remote configuration complete
Nc: Restarted LinkServer process (PID 159613).
Wc: ============= SCRIPT: RT1050_connect.scp =============
Wc: RT1050 Connect Script
Wc: DpID = 0BD11477
Wc: APID = 0x04770041
Wc: Disabling MPU
Wc: Configure FlexRAM for 256KB OC RAM, 128KB I-TCM, 128KB D-TCM
Wc: Finished
Wc: ============= END SCRIPT =============================
Nc: Probe Firmware: DAPLink CMSIS-DAP (ARM)
Nc: Serial Number: 0227000047784e4500299003d917004ce561000097969900
Nc: VID:PID: 0D28:0204
Nc: USB Path: /dev/hidraw5
Nc: Using memory from core 0 after searching for a good core
Pc: ( 30) Emulator Connected
Pc: ( 40) Debug Halt
Pc: ( 50) CPU ID
Nc: debug interface type = CoreSight DP (DAP DP ID 0BD11477) over SWD TAP 0
Nc: processor type = Cortex-M7 (CPU ID 00000C27) on DAP AP 0
Nc: number of h/w breakpoints = 8
Nc: number of flash patches = 0
Nc: number of h/w watchpoints = 4
Nc: Probe(0): Connected&Reset. DpID: 0BD11477. CpuID: 00000C27. Info: <None>
Nc: Debug protocol: SWD. RTCK: Disabled. Vector catch: Disabled.
Ns: Content of CoreSight Debug ROM(s):
Nc: RBASE E00FD000: CID B105100D PID 000008E88C ROM (type 0x1)
Nc: ROM 1 E00FE000: CID B105100D PID 04000BB4C8 ROM (type 0x1)
Nc: ROM 2 E00FF000: CID B105100D PID 04000BB4C7 ROM (type 0x1)
Nc: ROM 3 E000E000: CID B105E00D PID 04000BB00C Gen SCS (type 0x0)
Nc: ROM 3 E0001000: CID B105E00D PID 04000BB002 Gen DWT (type 0x0)
Nc: ROM 3 E0002000: CID B105E00D PID 04000BB00E Gen (type 0x0)
Nc: ROM 3 E0000000: CID B105E00D PID 04000BB001 Gen ITM (type 0x0)
Nc: ROM 2 E0041000: CID B105900D PID 04001BB975 CSt ARM ETMv4.0 type 0x13 Trace Source - Core
Nc: ROM 2 E0042000: CID B105900D PID 04004BB906 CSt type 0x14 Debug Control - Trigger, e.g. ECT
Nc: ROM 1 E0040000: CID B105900D PID 04000BB9A9 CSt type 0x11 Trace Sink - TPIU
Nc: ROM 1 E0043000: CID B105F00D PID 04001BB101 Sys (type 0x0)
Nc: NXP: MIMXRT1052xxxxB
Nc: DAP stride is 1024 bytes (256 words)
Wc: XML Error - no license-type XML file 'crt_common.xme' on path.
Nc: note - part information contained no product license-type data
Nc: Inspected v.2 External Flash Device on SPI using SFDP JEDEC ID MIMXRT1050_SFDP_HYPERFLASH.cfx
Nc: Image 'iMXRT1050_SFDP_HYPERFLASH Mar 22 2021 08:16:02'
Nc: Opening flash driver MIMXRT1050_SFDP_HYPERFLASH.cfx
Nc: Sending VECTRESET to run flash driver
Nc: state - running or following reset request - re-read of state failed - rc Nn(05). Wire ACK Wait in DAP access
Xw:
Nc: state - running or following reset request - re-read of state failed - rc Nn(05). Wire ACK Wait in DAP access
Xw:
Wc: Warning - processor did not halt - gave up waiting
Nc: target failed to halt after flash driver reset - (null)
Nc: After error Nn(05). Wire ACK Wait in DAP access -
Nc: Failed to read address register in DAP - Nn(05). Wire ACK Wait in DAP access
Nc: Driver memory check after reset - mem not working after mailbox read - Em(17). Debug port inaccessible after access at location 0x2000D908
Nc: flash start - disabling IRQs failed - rc Ep(08). Cannot access core regs when target running.
Ec: vendor chip initialization failed - Ep(08). Cannot access core regs when target running.
Wc: failed to initialize flash driver MIMXRT1050_SFDP_HYPERFLASH.cfx
Pc: ( 65) Chip Setup Complete
Pc: (100) Target Connection Failed
Nc: error closing down debug session - Nn(05). Wire ACK Wait in DAP access

0 Kudos
188 Views
jingpan
NXP TechSupport
NXP TechSupport

Hi,

The RT1050 has powered on now. But it seems the code can't download to Hyperflash. Please check SW7. It should be 0110. You can refer to AN12107 Figure 8.

 

Regards,

Jing

0 Kudos
179 Views
dabortol
Contributor II

Hi, SW7 is set to 0110. Same as in Figure 8.

0 Kudos
172 Views
jingpan
NXP TechSupport
NXP TechSupport

Hi,

Maybe there is error code in flash which can cause download fail. Please try to use NXP_MCUBootUtility tool to erase flash. Before connect to the tool, set the SW7 to serial download mode first.

https://github.com/JayHeng/NXP-MCUBootUtility

 

Regards,

Jing

0 Kudos
142 Views
dabortol
Contributor II

Hi, after a few attempts I am now able to flash the device.

What worked for me was to :

- power off -> configure the board to serial downloader mode SW7 (0001)

- power on -> flash the device (MCUXpresso GUI Flash tool)

- power off -> set back SW7 to Hyper Flash Boot Mode (0110) -> power on

Reference https://www.nxp.com/docs/en/application-note/AN12107.pdf

 

I have an unrelated issue (?) which is the LCD screen being black.

Thanks for your help

 

View solution in original post

0 Kudos